Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ljubuški

Snažno nevrijeme u BiH, grom “raznio” cestu

grom ljubuški
FOTO: Hercegovina.info

Saobraćaj je trenutno zaustavljen, a bageri čiste krhotine asfalta kako bi se omogućio slobodan prolaz automobilima

Danas je Hercegovinu zahvatilo snažno grmljavinsko nevrijeme, a štete se još uvijek zbrajaju. Međutim, po svemu sudeći Ljubuški je pretrpio posebno teške posljedice.

U poslijepodnevnim satima, snažan grom je udario u cestu koja vodi prema vodopadu Kravice, izazivajući ozbiljnu materijalnu štetu.

Ovu informaciju je za Hercegovina.info potvrdilo Vatrogasno društvo Ljubuški. Kolika je bila silina udara svjedoči činjenica da cesta izgleda kao da je granata pala na nju.

FOTO: Hercegovina. info

Trenutno na mjestu događaja nalaze se pripadnici Policijske uprave Ljubuški, vatrogasci i pripadnici JP Parkovi.

Saobraćaj je trenutno zaustavljen, a bageri čiste krhotine asfalta kako bi se omogućio slobodan prolaz automobilima.

FOTO: Hercegovina.info

Upozorenje meteorologa

Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom. Obilnije padavina u Hercegovini, zapadnim, sjeverozapadnim i centralnim područjima Bosne. Vjetar umjeren do jak, povremeno sa olujnim udarima, južni i jugozapadni. Poslijepodne vjetar postepeno slabi. Dnevna temperatura zraka od 18 do 24, na sjeveroistoku Bosne do 28 °C.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme. Prijepodne je moguća slaba kiša. Više padavina poslijepodne i tokom noći. Dnevna temperatura oko 24 °C, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.

Upozorenje iz Civilne zaštite

Kantonalna uprava civilne zaštite Kantona Sarajevo izdala je upozorenje pravnim i fizičkim licima za preduzimanje preventivnih mjera zaštite i spašavanja od jakog vjetra i kišnih padavina.

S obzirom da je Federalni hidromteorološki zavod izdao “narandžasto upozorenje” za jaki južni i jugozapadni vjetar, povremeno sa olujnim udarima za vremenski interval od 19. oktobra 2023. godine od 12:00 sati do 21. oktobra 2023. godine do 12:00 sati.

Upozorili su i na obilnije kišne padavine koje su najavili za subotu 21. oktobra 2023. godine u drugom dijelu dana i tokom noći, te da su mogući udari vjetra brzine od 50 i do 80 km/h, a u višim područjima do 90 km/h.

Iz KUCZ upozoravaju sva pravna i fizička lica da preventivno radi zaštite zdravlja i života ljudi, te materijalnih i kulturnih dobara, odmah u skladu sa svojim nadležnostima, kao i obavezama, koje su im propisane Zakonom o zaštiti i spašavanju ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća, preduzmu neophodne preventivne mjere zaštite od jakog vjetra i kišnih padavina.

Opširnije o preporukama Civilne zaštite čitajte OVDJE.