Stanje na putevima

Snijeg stvara probleme, obustavljen saobraćaj na putu Jablanica – Posušje

Gust snijeg i jak vjetar na riječkom području
06.04.2021., Rijeka - Gust snijeg i jak vjetar u gradu, okolici, na Grobniku i Kamenjaku. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL

Vozačima savjetuju oprezniju vožnju i da na put ne kreću bez zimske opreme

U nižim predjelima u Bosni i Hercegovini saobraća se po vlažnom ili mokrom kolovozu, dok na pojedinim dionicama u višim predjelima ima raskvašenog ili ugaženog snijega, saopćeno je iz Bosanskohercegovačkog auto-moto kluba (BIHAMK), javlja Anadolu Agency (AA).

Zbog niskih temperatura upozoravaju i na moguće nailaske na poledicu. Izdvajaju puteve: Tarčin – Konjic (Ivan Sedlo),Gornji Vakuf/Uskoplje – Prozor (Makljen), Novi Travnik – Bugojno (Rostovo), Sarajevo – Olovo (Nišići), Bugojno – Kupres – Šuica, Turbe – Banja Luka, Sarajevo – Foča (Rogoj) i šire područje Romanije.

Na području Romanije za šlepere i teretna vozila sa prikolicom obavezno je korištenje lanaca. Sinoć od 21 sat obustavljen je saobraćaj na putu Jablanica – Posušje (na dionici Sovićka vrata – Rakitno).

Na magistralnom putu Drvar – Bosanski Petrovac (preko prevoja Oštrelj) zbog jakog vjetra skrećemo pažnju na mjestimične sniježne nanose, a jakog vjetra ima i na širem području Tomislavgrada i Glamoča, gdje upozoravaju na zaleđen kolovoz.

Vozačima savjetuju oprezniju vožnju i da na put ne kreću bez zimske opreme.

Na putu Vrbaška – Draksenić (put koji vodi prema graničnom prelazu Gradina) zbog sanacionih radova obustavljen je saobraćaj za sve kategorije vozila (osim vozila kojima se vrši dostava na teritoriji opštine, lokalnog stanovništva i vozila hitnih službi), a alternativni pravac je preko Banjaluke i Prijedora.

Na magistralnom putu Tuzla – Kalesija (zbog radova u tunelu Čaklovići), saobraćaj se obustavlja od 22 do šest sati i preusmjerava na alternativni pravac preko Dubrava. Tokom dana, putnička vozila iz smjera Tuzle saobraćaju kroz tunel, a iz smjera Kalesije obilaznicom oko tunela. Teretna vozila se i tokom dana usmjeravaju na put preko Dubrava.

Zbog radova u tunelu Skela, na magistralnom putu Jajce – Donji Vakuf tokom dana saobraća se naizmjenično, jednom trakom, dok se u noćnim satima (22-06 sati) saobraćaj obustavlja i preusmjerava na obilaznicu oko tunela (krug fabrike Metaling).

Od ostalih puteva sa aktuelnim radovima izdvajaju puteve: Olovo – Kladanj – Tuzla (Olovske Luke i u blizini kamenoloma Stupari), Konjic – Jablanica – Mostar (tunel Crnaja i dionica od Komadinovog vrela do mosta Begića i Begovića), Nemila – Žepče (Želeće), Blažuj – Gromiljak (Radanovići), Doboj – Gračanica (u Klokotnici), Grude – Ljubuški (na izlazu iz Gruda) i Stolac – Hutovo (u mjestu Cerovica).

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.