Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Prognoza vremena

Snijeg jutros zabijelio Sarajevo, sunčano i toplije vrijeme od naredne sedmice

Sarajevske ulice zabijelio snijeg
08.01.2021., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Snijeg u Sarajevu. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Danas u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. Na jugu u jutarnjim satima kiša. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne u nizinama kiša, a u višim djelovima susnježica ili snijeg

Jutros je u Bosni i Hercegovini bilo oblačno vrijeme. Ponegdje na jugu sa slabom kišom, a u Bosni sa susnježicom i snijegom. Sarajevo se jutros probudilo pod bijelim pokrivačem.

Atmosferski tlak je u Sarajevu iznosio 940 milibara, za 2 milibara je niži od normalnog i sporo opada.

Danas u našoj zemlji pretežno oblačno vrijeme. Na jugu u jutarnjim satima kiša. U centralnim, istočnim i sjeveroistočnim područjima Bosne u nizinama kiša, a u višim djelovima susnježica ili snijeg.

Padavine većinom prijepodne. Postupno smanjenje oblačnosti od poslijepodnevnih sati prema kraju dana. Vjetar u Bosni slab umjerene jačine sjevernog i sjeveroistočnog smjera, a u Hercegovini umjerena na momente i pojačana bura.

Najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 4 i 9, na jugu i sjeverozapadu do 11 stepeni.

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa susnježicom ili slabijom snijegom. Do kraja dana prestanak padavina. Najviša dnevna temperatura oko 4 stepena.

Prognoza za naredne dane

U četvrtak će u Bosni biti sunčano uz umjerenu oblačnost. U Hercegovini sunčano. Novo naoblačenje u noći na petak. Vjetar slab do umjerene sjevernog i sjeveroistočnog smjera. Krajem dana vjetar mijenja smjer na jugo.

Jutarnja temperatura zraka većinom između -5 i 0, na jugu zemlje do 3, a najviša dnevna temperatura zraka između 5 i 10, na jugu i sjeverozapadu do 14 stepeni.

U petak u Bosni i Hercegovini će biti oblačno vrijeme. U večernjim satima, ponegdje u sjevernim područjima i slabom kišom. Vjetar slab do umjerene jačine južnog smjera.

Jutarnja temperatura zraka većinom između -4 i 2, na jugu zemlje do 4, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10, na jugu i sjeverozapadu do 14 stepeni.

U subotu pretežno oblačno vrijeme. Tokom dana i sa slabom kišom. Do kraja dana, postupan prestanak padavina i smanjenje oblačnosti.

Jutarnja temperatura zraka većinom između 0 i 5, na jugu zemlje do 7, a najviša dnevna temperatura zraka uglavnom između 5 i 10, na jugu i sjeverozapadu do 14 stepeni.

Dugoročna prognoza

Od 13. do 23. marta temperature će biti u porastu, jutarnje pozitivne širom zemlje, u Bosni od 3 do 8, u Hercegovini od 6 do 11°C.

Dnevni temperaturni maksimum u Bosni između 13 i 18, u Hercegovini od 15 do 20 °C.