Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

stanje na cestama

Snijeg prekrio BiH, većina puteva prohodna, ima poledice

nisici
Nišići

Na svim putnim pravcima vozačima se savjetuje oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu, kao i obavezno posjedovanje zimske opreme

Saobraćaj se jutros u nizinama u BiH odvija po mjestimično mokrim i klizavim kolovozima, dok ugaženog snijega i poledice ima u višim planinskim predjelima i preko prevoja, saopšteno je iz Auto-moto saveza RS.

Poledice i ugaženog snijega ima na putnim pravcima Tisovac-Kneževo-Ugar, Sarajevo-Rogatica, Vlasenica-Han Pijesak-Sokolac, Trnovo-Foča i Gacko-Tjentište, Sarajevo-Olovo, Livno-Bugojno, Livno-Mliništa, Bugojno-Novi Travnik, Prozor-Gornji Vakuf/Uskoplje i Bihać-Bosanski Petrovac-Drvar.

Vozači su upozoreni i na povećanu opasnost od odrona, kao i na maglu koja mjestimično smanjuje vidljivost u kotlinama i pored rijeka.

Na svim putnim pravcima vozačima se savjetuje oprezna vožnja, prilagođena stanju i uslovima na putu, kao i obavezno posjedovanje zimske opreme.

Kada je riječ o radovima na putevima, aktuelni su na regionalnom putu Crna Rijeka-Bjelajce, gdje će u ponedjeljak, 30. decembra, od 11.00 do 16.00 sati biti obustavljen saobraćaj. Vozači će u tom periodu moći da koriste alternativne pravce Mrkonjić Grad-Jajce i Mrkonjić Grad-Čađavica-Banjaluka.

Romanija

Izmjene u saobraćaju aktuelne su na auto-putu Banjaluka-Gradiška u zoni naselja Čatrnja i carinskog terminala zbog izgradnje međudržavnog mosta na rijeci Savi, na spoju auto-puta Banjaluka-Doboj i magistralnog puta Johovac-Rudanka, zatim na magistralnom putu Brčko-Bijeljina, dionica Brčko-Donja Bukovica, Karakaj-Drinjača i Modriča-Vukosavlje /Jakeš/-Podnovlje-Šešlije-Johovac-Rudanka-Doboj-Karuše.

Rostovo

Radovi se izvode i na magistralnim putnim pravcima Drinjača-Milići-Vlasenica, na području Prijedora gdje je u toku izgradnja kružnog toka, Kotor Varoš-Obodnik, te Krupac-Bogatići, opštine Istočna Ilidža i Trnovo.

Zbog aktiviranih klizišta usporeno se vozi na regionalnim putevima Karanovac-Kneževo u mjestu Ljubačevo, Ukrina-Gornja Vijaka Lopare /Mačkovac/-Čelić, Šekovići-Caparde, na lokalnom putu Gornja i Donja Piskavica, u mjestu Strike, te na lokalnom putu Svodna-Brezici u opštini Novi Grad.

Autoput Sarajevo – Zenica jutros

I dalje se preko nadvožnjaka kod NIS petrol pumpe u Trnu vozi jednom saobraćajnom trakom, a teretna vozila na tom dijelu ne saobraćaju.

Na magistralnom putu Jajce-Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac aktuelne su polsatne obustave saobraćaja od 7.00 do 16.00 sati uz petnaestominutno propuštanje vozila. Poslije 16.00 sati saobraćaj se na ovoj lokaciji odvija naizmjenično.

Na magistralnom putu Zenica-Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraćaj se odvija dvosmjerno od 5.00 do 21.00 sat, od 21.00 sat do pola sata poslije ponoći vozila se propuštaju naizmjenično, a od pola sata poslije ponoći do 5.00 ujutro saobraćaj kroz tunel je obustavljen.

Za vrijeme obustave vozila do sedam i po tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad sedam i po tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj-Šićki Brod-Sarajevo i Žepče-Zavidovići-Olovo-Sarajevo.

Na graničnim prelazima jutros nema dužih zadržavanja. I dalje je iz bezbjednosnih razloga obustavljen saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko-Gunja.

Vozači koji planiraju putovanje van granica BiH imaju mogućnost da provjere trenutno stanje saobraćaja na graničnim prelazima Gradiška, Gradina, Novi Grad, Kozarska Dubica, Kostajnica, Rača, Pavlovića most, Zupci, Brod, Šepak i Karakaj.

Vremenska

U Bosni će danas preovladavati pretežno oblačno vrijeme sa susnježicom ili snijegom. U sjevernim područjima Bosne je moguća kiša. U Hercegovini sunčano uz malu do umjerenu oblačnost.

Vjetar u Bosni slab do umjeren, povremeno sa jakim udarima sjeverni, a u Hercegovini umjerena bura. Dnevna temperatura kretat će se od -2 do 4, na jugu od 3 do 8 stepeni.

U Sarajevu će biti pretežno oblačno vrijeme sa snijegom. Dnevna temperatura iznosit će oko 2 stepena, saopćeno je iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH.