Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

prognoze su se obistinile

Snijeg stigao i u Bosnu i Hercegovinu

kranjska gora snijeg
FOTO: Danica Češnovar / 24ur.si
Kranjska Gora pod snijegom u aprilu

Ovog poslijepodneva snijeg je pao u većem dijelu Slovenije ali i na Sljemenu iznad Zagreba gdje se temperatura spustila na -1 stepen

Drastično zahlađenje zahvatiće cijeli region, glasile su najave meteorologa u regiji proteklih dana, i to se zaista i desilo. Najavljen je i snijeg, i već je stigao u nekim dijelovima regiona. Hladni front na svom putu donosi nagli pad temperature zraka i olujne udare sjevernog vjetra, ali i jače naoblačenje sa kišom i pljuskovima sa grmljavinom.

Ovog poslijepodneva snijeg pada na sjeveru Slovenije i na Sljemenu iznad Zagreba gdje se temperatura spustila na -1 stepen. Zagreb i Ljubljana uz obilnu kišu i pravo jesenje vrijeme mjere svega 4-5 stepeni, a počeo je padati i snijeg.

Pada snijeg u Krajini

Kako su meteorolozi ranije najavljivali, snijeg je stigao i u Bosnu i Hercegovinu, a među prvima su se zabijelili Bosanski Novi, Bosanska Kostajnica i Bosanska Krupa.

Očekuje se da će intenzitet padavina biti pojačan tokom noći, a temperature će se u narednim danima spustiti ispod 10 stepeni celzija.

Stranica BH Meteo je objavila fotografiju snijega iz Bosankog Novog te navodi da se u narednim satima u planinskim krajevima očekuju snažnije padavine.

U našoj zemlji je do ponoći na snazi narandžasti meteoalarm zbog snažnih udara vjetra koji će se kretati od 40 do 70 km/h. Također se navodi da se očekuju jače padavine i grmljavinsko nevrijeme.

U sklopu zahlađenja zapuhat će prolazno jak do olujan sjeverac, posebni oprez za ravničarske dijelove Posavine i Semberije, gdje bi udari vjetra lokalno iznosili 50-70km/h. Pad temperatura se prvo osjetio na sjeverozapadu, sjeveru i sjeveroistoku Bosne.

Olujni vjetar na sjevernom Jadranu, Slovenija već “u bijelom”

Nevrijeme je na sjeveru Hrvatske i sjevernom Jadranu donijelo olujne udare sjevernog vjetra, pri čemu je obarao drveća. Na sjeveru Slovenije obilni snijeg praćen je i grmljavinom.

stajerska snijeg
FOTO: Danica Češnovar / 24ur.si
Pada i u Štajerskoj

“Hladna fronta, koja je donijela jak vjetar, kišu, oluje, bljuzgavicu, snijeg i konkretno zahlađenje, već je zahvatila veći dio Slovenije. Nekoliko minuta prije 17 sati snježne su padavine zahvatile i slovensku prijestonicu, a hladna fronta širi se prema Primorskoj. Temperature naglo padaju, u Koruškoj i Štajerskoj pada snijeg i u nižim predjelima. Glavni događaj tek slijedi”, predviđa Agencija za okoliš Republike Slovenije, koja je zbog snježnih uslova izdala narančasto upozorenje na vrijeme za jug i sjeveroistok Slovenije, prenosi slovenski 24ur.

Na društvenim mrežema stižu snimke iz raznih dijelova Hrvatske, gdje je snijeg već stigao.

Na sjeveru Hrvatske trenutno je 23 stepena hladnije nego jučer!