Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Snijeg stigao u region, večeras u BiH (FOTO)

snijeg

U Bosni i Hercegovini se danas očekuje oblačno vrijeme sa kišom, a u područjima iznad 700 metara sa susnježicom ili snijegom.

Tokom poslijepodneva ili u večernjim satima snijeg ili susnježica se očekuju i u nizinama centralne, istočne i sjeveroistočne Bosne. Intenzivnije padavine očekuju se u zapadnim i sjeverozapadnim dijelovima.

Očekivana količina padavina od 10 do 20 litara po metru kvadratnom, u zapadnim sjeverozapadnim područjima do 30 litara, a u Hercegovini i jugozapadu između 40 i 50 litara. Vjetar prijepodne umjeren do jak južnog smjera, a poslijepodne sjeverozapadni. Najviša dnevna temperatura od četiri do devet, na jugu od 11 do 16 stepeni.

”Tokom poslijepodneva i u večernjim satima postupan pad temperature zraka”, saopštio je Federalni hidrometeorološki zavod (FHMZ) BiH, javlja Anadolu Agency (AA).

U Sarajevu pretežno oblačno vrijeme sa kišom. Tokom dana, postupnim padom temperature, kiša će postupno prelaziti u susnježicu i snijeg. Najviša dnevna temperatura oko 13 stepeni. Tokom poslijepodneva i u večernjim satima postupan pad temperature zraka.

U ponedjeljak ujutro pretežno oblačno vrijeme. U Hercegovini, slaba kiša, koja će tokom dana oslabiti. U Krajini, Posavini i na zapadu Bosne razvedravanje. U centralnim i istočnim područjima Bosne pretežno oblačno, povremeno sa slabim snijegom. Tokom dana, postupan prestanak padavina.

U utorak i srijedu u jutarnjim satima prohladno sa mrazom i maglom po kotlinama. U srijedu prijepodne malo do umjereno oblačno vrijeme. Tokom poslijepodneva, postupno naoblačenje sa kišom u sjeverozapadnim područjima. U večernjim satima, padavine se očekuju i u ostalim dijelovima. Jutarnja temperatura od minus pet do nula, na planinama do minus deset, na jugu od nula do četiri, a najviša dnevna od dva do osam, na jugu od sedam do deset stupnjeva.

Hrvatska: Gorski kotar i Lika zatrpani snijegom

Snijeg pada u Gorskom kotaru i Lici, u većem dijelu ostatka Hrvatske ceste su mokre i skliski od kiše.

Zimski su uslovi na većini cesta u Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva te staru cestu kroz Gorski kotar (DC3) između Zdihova i Delnica.

U priobalju puše jak vjetar, mjestimice sa olujnim udarima. Mogući su odroni.

Vozačima HAK savjetuje da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i da na put ne kreću bez propisne zimske opreme.