BiH

Stanje na putevima

Snijeg stvara probleme širom BiH, vozačima se savjetuje da izbjegavaju ove dionice

18/01/2021

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja

U višim predjelima BiH saobraća se otežano, po zasnježenom kolovozu. Posebno se skreće pažnja na dionice u višim planinskim predjelima, gdje ugaženog snijega na kolovozu ima od 2 do 5 cm.

Izdvajaju se putni pravci: Bosanski Petrovac-Drvar (Oštrelj), Ključ-Bosanski Petrovac (Lanište), Kupres-Livno, Šipovo-Kupres, Livno-Glamoč-Mlinište, Posušje-Jablanica, Trnovo-Foča (Rogoj), Foča-Gacko (Čemerno), Vlasenica-Han Pijesak (Han Pogled), Sarajevo-Rogatica (Romanija), Olovo-Kladanj (Karaula), Bugojno-Gornji Vakuf/Uskoplje (Rostovo)-Prozor (Makljen), Turbe-Karanovac i Čađavica-Banja Luka.

U nižim područjima Bosne i u Hercegovini kolovoz je mokar i mjestimično klizav.

S obzirom da su za danas u BiH najavljene izuzetno niske temperature, vozačima se savjetuje da svoje vozilo pripreme za zimske uslove vožnje, kao što je češće paljenje vozila kako akumulator ne bi oslabio, provjeravanje ispravnosti akumulatora prije početka radne sedmice, podmazivanje guma i brava na vratima vozila, čišćenje vozila od snijega i leda, dopunjavanje goriva minimalno do pola rezervoara, a u slučaju potrebe potrebno je pozvati broj 1282.

Saobraćaj je zbog radova obustavljen u tunelu Jasen (Prozor-Jablanica). Putnička i manja teretna vozila saobraćaju obilaznicom oko tunela, dok se teretna vozila preko 7,5 tona (sa izuzetkom autobusa) usmjeravaju na alternativne pravce: Mostar-Široki Brijeg-Posušje-Tomislavgrad-Kupres-Bugojno i Mostar-Sarajevo-Busovača-Novi Travnik-Bugojno.

Radovi na izgradnji kružne raskrsnice izvode se na magistralnom putu Klašnice-Laktaši zbog čega se saobraćaj putničkih vozila i autobusa preusmjerava obilaznicom kroz Laktaše, dok se teretni saobraćaj preusmjerava na auto put.

Usporeno, zbog radova, saobraća se i na putnim pravcima: Vitez-Travnik, Stupari-Živinice, Živinice-Banovići, Drvar-Bosansko Grahovo, Rogatica-Ustiprača, Gromiljak-Blažuj i Šuica-Tomislavgrad.

Na magistralnom putu Livno-Šuica (na prevoju Borova Glava) upozorava se na izlaske divljih konja na kolovoz, posebno u večernjim i jutarnjim satima.

Na graničnim prelazima nema dužih zadržavanja.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.