obilne padavine

Snijeg stvara probleme u BiH: Zatrpane ceste, u jednom kantonu produžen raspust

l_c0ab0c60d65312c3b08eec452b2e3678

Jutros je u Bihaću izmjereno 36 centimetara visine snježnog pokrivača, dok je samo od jučer evidentirano 14 centimetara novog snijega

Snijeg koji već tri dana pada na području Unsko-sanskog kantona uslovio je znatno otežano odvijanje saobraćaja na svim magistralnim i lokalnim putevima .Sve zimske i nadležne službe su konstantno na terenu, ali posao im otežava intenzitet padavina, naročito u posljednja 24 sata.

Jutros je u Bihaću izmjereno 36 centimetara visine snježnog pokrivača, dok je samo od jučer evidentirano 14 centimetara novog snijega.

Zbog konfiguracije terena, posebno teški uvjeti za odvijanje saobraćaja su na putnim dionicama Bihać – Bosanski Petrovac – Ključ i Bihać – Bosanska Krupa. Također, zbog zimskih uslova vožnje, na Graničnom prelazu Izačić na snazi je zabrana kretanja za teretna vozila sa prikolicom i šlepere.

Zbog pogoršanih klimatskih uvjeta u Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta Unsko-sanskog kantona, prethodnog vikenda donesena je odluka o produženju zimskog školskog raspusta za još jednu sedmicu. Tako bi nastava u svim osnovnim i srednjim školama ovog kantona trebala početi u ponedjeljak, 30. januara.

Ova odluka opravdana je i drugim razlozima, koji su prvenstveno uvjetovani neusvajanjem ovogodišnjeg kantonalnog budžeta, kao ni Odluke o privremenom financiranju, zbog čega je upitno plaćanje prevoza učenika, ali i nabavka energenata.

Problemi u Kantonu 10

Sve magistralne i regionalne ceste u Kantonu 10 su prohodne, no otežano se prometuje zbog snijega nošena vjetrom i snježnih nanosa.

Vidljivost je smanjena na prijevojima, ralice su na terenu, a vrši se i posipanje i čišćenje, doznaje se u ponedjeljak iz Federalnog operativnog centra.

Lokalne ceste su mjestimično neprohodne, ali ekipe su na terenu i vrše raščišćavanje putnih komunikacija.