BiH

bihamk

Snijeg stvara probleme vozačima u BiH, evo gdje je najteža situacija

13/12/2019

Na širem području Livna, Tomislavgrada, Bugojna i Sarajeva upozoravaju na smanjenu vidljivost zbog magle

Ugaženog snijega ili leda na kolovozu ima na dionicama u višim planinskim predjelima, a iz Bosanskohercegovačkog automoto kluba (BIHAMK) u petak ujutru izdvajaju putne pravce Ključ – Bosanski Petrovac (Lanište) i Priluka – Glamoč – Mlinište.

Na širem području Livna, Tomislavgrada, Bugojna i Sarajeva upozoravaju na smanjenu vidljivost zbog magle. Zbog niskih temperatura upozoravaju i na moguću poledicu, posebno u višim predjelima, kao i na mostovima i prilazima tunelima. Stoga iz BIHAMK-a na svim dionicama savjetuju maksimalno opreznu vožnju i podsjećaju da je na snazi zakonska obaveza posjedovanja zimske opreme.

Polusatne obustave saobraćaja uz 15-minutno propuštanje vozila, aktuelne su do 16 sati, na magistralnom putu Jajce – Crna Rijeka kod mjesta Zdaljevac, gdje se izvode sanacioni radovi. Poslije 16 sati na ovoj lokaciji saobraća se naizmjenično, jednom trakom.

Na magistralnom putu Zenica – Nemila, kroz tunel Vranduk, tokom dana saobraća se dvosmjerno od pet do 21 sat. U vremenu od 21 do 0.30 sati vozila se propuštaju naizmjenično, dok je u vremenu od 0.30 do pet sati saobraćaj kroz tunel obustavljen. Za vrijeme obustave vozila do 7,5 tona ukupne mase koriste obilaznicu kroz naselje Tetovo, a vozila iznad 7,5 tona preusmjeravaju se na alternativne pravce Doboj – Šićki Brod – Sarajevo i Žepče – Zavidovići – Olovo – Sarajevo.

Sporije zbog radova saobraća se i na magistralnim putevima: Ključ – Bosanski Petrovac (Lanište), Sarajevo – Trnovo (u mjestu Krupac), Srebrenik – Orašje (u tunelu Ormanica) i Doljani – Metković (između graničnih prelaza).

Na graničnim prelazima u petak ujutru zadržavanja nisu duža od 30 minuta. Iz sigurnosnih razloga obustavljen je saobraćaj za teretna vozila i autobuse na saobraćajnicama prema i od mosta graničnog prelaza Brčko – Gunja, zaključuju iz BIHAMK-a.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.