BiH

za narednu sjednic nsrs

SNSD predložio izmjene Izbornog zakona RS-a po hitnom postupku

05/02/2020

Predlažu da se u gradovima, koji imaju u svom sastavu više opština, izbor i opoziv gradonačelnika, vrši na način i po postupku koji je predviđen ovim zakonom za izbor odbornika skupštine opštine, odnosno izbor i opoziv načelnika opštine

Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) predložio je za narednu sjednicu Narodne skupštine usvajanje izmjena Izbornog zakona Republike Srpske, po hitnom postupku.

Predlažu da se u gradovima, koji imaju u svom sastavu više opština, izbor i opoziv gradonačelnika, vrši na način i po postupku koji je predviđen ovim zakonom za izbor odbornika skupštine opštine, odnosno izbor i opoziv načelnika opštine.

Gradonačelnika u gradovima, koji imaju u svom sastavu više opština, birali bi birači upisani u Centralni birački spisak opština u sastavu grada.

U obrazloženju navode da Izbornim zakonom RS nisu u potpunosti i na konzistentan način implementirane odgovarajuće zakonske norme Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, s obzirom da je izbor gradonačelnika grada, koji nema u svom sastavu više opština, riješen na jedan, a izbor gradonačelnika grada koji u svom sastavu ima više opština, na drugi način.

-S tim u vezi, opravdano je postaviti pitanje legitimiteta gradonačelnika grada sa više opština, ako je on izabran posredno, a ne direktno i na neposrednim izborima – navodi se u SNSD-ovim izmjenama Izbornog zakona RS.

Na isti način, kako dodaju, može se posmatrati i opoziv tako izabranog gradonačelnika pri čemu se odgovarajuće odredbe izbornog zakona Bosne i Hercegovine i RS utvrđene za opoziv načelnika primjenjuju samo za gradonačelnika grada koji u svom sastavu nema više opština, dok se postupak opoziva gradonačelnika grada koji u svom sastavu ima više opština, provodi na posredan način (glasanjem odbornika gradske skupštine).

Izmjene zakona su predložene po hitnom postupku s obzirom da je ovo izborna godina.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.