Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SNSD: Puna podrška Miloradu Dodiku

Dodik na Trgu Krajine

Potpredsjednici SNSD-a Željka Cvijanović, Marko Vidaković, Radovan Višković, Nebojša Radmanović i Nikola Špirić pružaju punu podršku predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, a sankcije koje mu je uvela odlazeća američka administracija smatraju apsolutno neprimjerenim i neprihvatljivim.

“Uvođenje pomenutih sankcija je neskriven i arogantan napad na volju građana Srpske, na demokratiju koju su po ko zna koji put zloupotrijebili na ovim prostorima, te na osnovne postulate međunarodnog prava i međunarodnih odnosa koji bezrezervno i bez izuzetka zabranjuju miješanje u unutrašnja pitanja suverenih zemalja”, saopšteno je danas iz SNSD-a.

U objašnjenju sankcija, navodi SNSD, piše da je BiH “demokratska republika”, što je apsolutno pogrešno i daleko od istine, te jasno pokazuje da su oni koji su donijeli ovakvu odluku pogrešno informisani od trenutne administracije u Ambasadi SAD u Sarajevu.

“Stoga svi članovi SNSD-a sankcije koje su uvedene predsjedniku Republike doživljavaju isključivo kao podršku bošnjačkoj politici u nelegalnom i neustavnom pokušaju transformisanja BiH u unitarnu muslimansku državu”, navedeno je u saopštenju.

SNSD dodaje i da je paradoksalno da oni koji su sve činili da u potpunosti pogaze dejtonsko uređenje BiH rušiocima Dejtona nazivaju upravo one koji su takvo uređenje branili.

“Uvođenje sankcija tri dana pred završetak mandata Baraka Obame svakako treba sagledati u svjetlu poteza koji su iz tih kabineta napravljeni u posljednjih nekoliko dana na globalnom nivou, kao i svih poteza koji su u vezi s BiH napravljeni od početka vladavine ove garniture u SAD”, naglašava se u saopštenju.

SNSD ističe i da nijedan nivo vlasti u BiH, u Srpskoj i u Federaciji BiH ne smije ostati nijem i bez reakcije na pokušaj stranih država da jednostrano proširuju svoje nadležnosti na teritoriji BiH, te na taj način preuzimaju ulogu organa za provođenje zakona u BiH.

“To neće donijeti dobro nijednom od tri konstitutivna naroda, čija budućnost treba biti bazirana na unutrašnjm dogovoru, poštovanju i međusobnom razumijevanju. Sve suprotno od toga samo će potvrditi da BiH nema nikakvu šansu”, poručili su iz SNSD-a.