Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Naša stranka

Softić – Kadenić: Krupan korak ka eliminaciji korupcije u KS

Darja Softic Kadenic (1)

Sprečavanje sukoba interesa i zaštita prijavljivača korupcije spadaju u 14 prioriteta koje je EU postavila pred BiH da bismo dobili kandidatski status

Skupština Kantona Sarajevo danas je jednoglasno usvojila Nacrt zakona o prevenciji i sprečavanju korupcije.

Ovaj zakon obuhvata sprečavanje sukoba interesa, zaštitu prijavljivača korupcije te jačanje integriteta javnog sektora.

Ovo je prvi zakon u BiH koji tretira navedene segmente antikoruptivne borbe.
Darja Softić-Kadenić, ministrica pravde u Kantonu Sarajevo, povodom usvajanja kaže:

„Sprečavanje sukoba interesa i zaštita prijavljivača korupcije spadaju u 14 prioriteta koje je EU postavila pred BiH da bismo dobili kandidatski status. Pošto se na nivou FBiH ništa ne dešava unatoč pritiscima međunarodne zajednice, Kanton Sarajevo je odlučio da pristupi donošenju ovih propisa, da na taj način stvorimo pritisak odozdo da i viši nivoi vlasti počnu raditi svoj posao. Naravno, prioritet je prevenirati korupcijske radnje u našem Kantonu, kao i ohrabriti građane da prijavljuju korupciju. Sve to u konačnici povećat će povjerenje u institucije sistema i razviti saradnju između građana i vlasti jer samo zajedno možemo stvarati bolje i pravednije orkuženje za napredak svih nas.
Važno je napomenuti da je Nacrt zakona urađen uz uvažavanje preporuka relevantnih međunarodnih institucija kao i dokumenata iz oblasti borbe protiv korupcije“, saopćeno je iz Naše stranke.