Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Predsjednik SDS-a

Šarović: Lud je ko misli da će kriza trajati samo tri mjeseca

sarovic ftv

Zaista je mnogo kalkulacija koje su se dešavale prethodnih nekoliko dana. Čuli smo sada SNSD predlaže ukidanje PDV-a. Pretpostavljam da je to iz nekog bijesa, rekao je Šarović

Mirko Šarović, predsjednik SDS-a, tokom gostovanja u Rezimeu na FTV-u kazao je kako očekuje da Dom naroda sutra usvoji izmjene Zakona o akcizama.

“Mislim da je to nešto što očekuje i javnost i bio bih iznenađen da se to ne desi. Vjerujem da će potvrditi ono što je donio Predstavnički dom. Šteta je što neki od delegata ili stranaka kad već kalkulišu, kalkulisali su ovih prethodnih dana, i logično je bilo sve ono što je prošlo hitnu proceduru u Predstavničkom domu po analogiji na isti način se usvaja u hitnoj proceduri i u Domu naroda. Ne čeka se 15 dana kao što je u početku bilo najavljeno i ako se to već desi, a vidimo da nema samo ovaj jedan zakon, da postoje te kalkulacije iza scene potpuno jasno i ja mislim da, prije svega, SNSD ne kalkuliše i da još nije donio odluku kako će i da li će podržati ovaj Zakon o PDV-u i par nekih evropskih zakona da se nađu prvo na dnevnom redu i da ih izglasaju u Domu naroda, rekao je Šarović, te dodao:

Zaista je mnogo kalkulacija koje su se dešavale prethodnih nekoliko dana. Čuli smo sada SNSD predlaže ukidanje PDV-a. Pretpostavljam da je to iz nekog bijesa. Prvo su predlagali 10% pa kada smo mi rekli da imamo bolji prijedlog sa 5% i da ne bude oročen na šest mjeseci, oni su onda tražili da sjednica Doma naroda ne ide odmah nego za 15 dana. To je bio zahtjev SNSD-a. Druga dva partnera koji imaju većinu u Domu naroda, SDA i HDZ, oni su bili spremni da sjednica bude odmah. Mislim da je tražen taj time out da se vidi kako da se ne izađe u susret prijedlogu koji je došao iz opozicionih klupa. To govori da se ovdje, prije svega, gleda kako da politički to ne bude bilo koji prijedlog koji dolazi iz opozicionih redova, kao da smo mi neki poslanici drugog reda pa mi ne znamo predložiti nešto što je dobro, to znaju samo oni. No, mi smo rekli podržat ćemo vas i sa 0%, ali dajte amandman samo na ovaj zakon da ne gubimo sedmice i sedmice jer morate da glasate protiv zakona koji je predložio SDS da bi u proceduru ponovo ušao neki novi.”

Ističe da će kriza trajati dugo.

“Lud je ko misli da će ona trajati tri mjeseca. Kriza će da bude u cijeloj ovoj godini. I naravno nemojte da donosite novi zakon, da nas ne mučite, uložite amandam, mi ćemo podržati i taj amandman da ide na 0%.”

Šarović smatra da u ovoj krizi i inflaciji jedino država profitira.

“Tu mislim da sve one koji su na budžetu. Jedino se oni pune. Na inflaciji više je prihoda od PDV-a, svi siromaše, oni se bogate. Oni imaju viška novca i ja mislim da ih treba stisnuti i taj novac treba da vrate građanima. Država i entiteti imaju dovoljno novca zato što su zahvatili više po osnovu većih cijena, veće je izdvajanje po osnovu PDV-a i taj novac treba da vrate onima koji su sada najugroženiji. Tako da oni ne govore istinu kada kalkulišu i kažu nismo sigurni da li će da bude dovoljno novca. Ove mjere su trebale da budu prije najmanje dva-tri mjeseca.”