Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Softić o sankcijama Dodiku: Nakon zagrijavanja, dolazi hlađenje

BiH

safet-softic0122

Predsjedavajući Doma naroda u PSBiH Safet Softić (SDA), kazao je da su sankcije predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku očekivane, jer je nakon referenduma, prošle godine u septembru, bilo određenih najava.

– Nismo znali kakve će te sankcije biti i da li će do njih uopće doći, ali mogu kazati da je to očekivana stvar. Poslije svakog perioda zagrijavanja dolazi period hlađenja i mislim da je ovo početak perioda hlađenja u BiH – kazao je Softić.

Smatra da je odluka američke administracije uputila vrlo jasnu poruku da se neće odreći svojih temeljnih vrijednosti kada je BiH u pitanju, a to su prije svega suverenitet i integritet BiH.

– To je jedna poruka i za one koji su za BiH, a i one koji od BiH žele nekakav drugačiji put – naglasio je.

Dodao je da je američka administracija garant Dejtonskog mirovnog ugovora te da su države potpisnice, Srbija i Hrvatska, također preuzele određene obaveze u cilju zajedničkog života svih u BiH.

Ambasadorica Sjedinjenih Američkih Država u BiH Maureen Cormack saopćila je jučer da su predsjedniku RS-a Miloradu Dodiku sankcije uvedene zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda BiH o zabrani organiziranja referenduma.