Softić se obratio učesnicima Evroazijskog ekonomskog foruma

safet softic

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Safet Softić obratio se danas u Istanbulu učesnicima 19. Evroazijskog ekonomskog foruma, velikog skupa koji je u protekla tri dana okupio više od 350 najviših zvaničnika i privrednika iz zemalja Evropske unije, Balkana, Kavkaza, Bliskog istoka i centralne Azije.

U svom obraćanju u okviru sesije o prisilnim migracijama, problemu izbjeglica i terorizma Softić je naglasio da su sve institucije u našoj zemlji koje se bave pitanjima migracija i azila, kao i policijske agencije na državnom nivou nadležne za kontrolu državne granice i za pitanje bezbjednosti spremne da odgovore na izazove aktuelne izbjegličke krize.

Softić je istakao da su institucije BiH, u slučaju masovnog priliva migranata u našu zemlju, spremne da preduzmu sve neophodne mjere kako bi se osiguralo da se te osobe tretiraju na human i dostojanstven način, u skladu s međunarodnim pravom i zakonodavstvom u oblasti migracija i azila.

Na skupu u Istanbulu koji danas završava s radom i kojem je, osim Softića, prisustvovao i poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Sadik Ahmetović, raspravljalo se o temi „Ekonomski pojas puta svile – ekonomija, energija, prisilne migracije i terorizam“.

U okviru glavne teme održano je i nekoliko tematskih sesija, posvećenih energetici i klimatskim promjenama, razvoju ekonomije u evroazijskim zemljama, te uticaju rusko – turske krize na ekonomske i političke prilike u centralnoj Aziji i na Balkanu, saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.