Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Od ove subote u Kamernom teatru 55 “Vi pitate – Sidran odgovara”

abdulah sidran

“Sidran u podne: Vi pitate – Sidran odgovara” naziv je matineja koje će biti održavane svake subote u Kamernom teatru 55, kao novi program ove teatarske kuće posvećen istaknutom bh. piscu i pjesniku Abdulahu Sidranu.

Direktor Kamernog teatra 55 Emir Hadžihafizbegović istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu da je riječ o povratku Sidrana u Kamerni, koji je na toj teatarskoj sceni imao redovne večernje programe prije nešto više od dvije godine. Ovaj put riječ je o podnevnim matinejama zamišljenim kao susret pisca s građanima.

Ocijenio je da se govori o važnom čovjeku u općem bh. društvenom kontekstu, te da će Sidranove terapeutske seanse donijeti razgovor s ljudima, uz njegove volšebne misli i priče.

– Jednom upravniku teatra imponuje da dobije jedan ovakav dijamant i jako sam sretan zbog toga – kazao je.

Da s ovim programom kreće u vrstu posla koji svana djeluje lagan, “kao more koje se tek malo uzburka”, kazao je Abdulah Sidran, ističući da autoru koji se time bavi dvije-tri noći prije realizacije programa to djeluje prije kao “bura koju treba ukrotiti”.

Podsjetio je da su se prije 60-ak godina u Kamernom teatru organizirale vrlo popularne matineje u 11 sati, za koje su se plaćale vrlo skupe ulaznice za to vrijeme, a za kartu se čekalo u redu koji bi znao završiti i na ulici ispred teatra.

U želji da se stvori nešto novo, program koji će privući novu mladu publiku u Kamerni teatar, Sidran ističe da će dio novog koncepta i ovog programa biti mlada muzička grupa “Helem neise”. Također, ističe da će susreti “Sidran u podne” imati dva aspekta.

– Izlažem se publici kao meta – pitajte me šta god želite, odgovaraću što znam, a motiv je omogućiti Sarajlijama želju da pitaju poznatu osobu o nečemu što ih zanima. Drugi aspekt događaja temeljen je na tome da u kulturnim gradovima Evrope svaka kafana ima svoju priču, to je tradicija koja kafanu drži na njenom svetom mjestu – mjestu razgovora i pameti, a ne gluposti. Može biti da je uzrok svih naših zala što većina ljudi nema u sebi osjećaj za kulturom razgovora, nema dijaloga – mišljenja je Sidran.

Ovaj pisac od 2. aprila zvanično je urednik vanrednih programa u Kamernom teatru, u okviru kojeg će biti održavane ove subotnje matineje, ali i drugi inovativni likovni i muzički događaji.

Prva matineja “Sidran u podne” bit će održana 9. aprila u Galeriji Gabrijel Kamernog teatra 55.