Softić, Scheffer i van den Biesen predali zahtjev za reviziju tužbe protiv Srbije

sakib-softic-bih

Pravni tim predvođen agentom Sakibom Softićem u zgradi Haškog tribunala predao je aplikaciju za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije za genocid.

Aplikaciju su Međunarodnom sudu pravde u Hagu predali agent Sakib Softić, šef bosanskohercegovačkog ekspertnog tima koji je radio na prikupljanju dokaza za reviziju presude po tužbi BiH Davida Scheffer i i holandski advokat Phon van den Biesen.

Kada primi aplikaciju, registar suda provjerava određene činjenice i rokove, a zatim šalje drugoj strani – Srbiji, da se izjasni o zahtjevu. Rok za to nije određen. Moguć je i odgovor BiH, i potom zasjeda Vijeće suda koje odlučuje o dopustivosti revizije presude.

Ranije je javljeno da je u Hag otputovao i savjetnik člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za pravna pitanja Dževad Mahmutović, a bh. delegaciji najvjerovatnije će se u petak pridružiti i predstavnici nevladinih udruženja.

BiH je 1993. godine podnijela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Hagu, najvišoj sudskoj instanci u sistemu Ujedinjenih naroda.

Presuda je donesena 26. februara 2007. godine, a tada je ICJ utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida.

Sud je samo utvrdio propuste Srbije u sprečavanju i kažnjavanju genocida.