Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sokolović i Ahmetović o “žutim kartonima”

ahmetovic-sarajlic-izetbegovic

Predsjednik SDA Bakir Izetbegović rekao je da je razlog isključenja Senada Šepića iz ove stranke to što je prešao “crvenu liniju”, a da izricanje “javnog ukora” Salki Sokoloviću, Sadiku Ahmetoviću i Šemsudinu Mehmedoviću predstavlja “žuti karton”.

“Konstatovali smo da su poslanici iz SDA u Predstavničkom domu Senad Šepić, Salko Sokolović, Sadik Ahmetović i Šemsudin Mehmedović radili protivno stavu SDA. Bili smo ih obavezali da glasaju za izmjene seta zakona o akcizama po hitnom postupku”, rekao je Izetbegović nakon sjednice Predsjedništva stranke.

Na sjednici Predsjednišstva SDA konstatovano je da zbog ovakvog ponašanja navedenih poslanika nije usvojen set zakona o akcizama po hitnom postupku, te da su oni takvim ponašanjem narušili ugled i nanijeli štetu stranci.

Poslanik u parlamentu BiH Salko Sokolović očekuje da će uskoro i on biti isključen iz SDA, jer neće odustati od zahtjeva koje je ranije uputio predsjedniku stranke Bakiru Izetbegoviću.

Sokolović je rekao da će, ukoliko Izetbegović ne demokratizuje SDA i ukoliko ne održi vanredni kongres, stranka na izborima 2018. godine doživjeti debakl, te da on ne želi da bude “na brodu koji tone”.

Komentarišući “javni ukor” Predsjedništva SDA, Ahmetović je rekao da je “oko žutih jako zanimljivo, a pravila igre sudija ne zna”. “Bojim se da u narednom ciklusu nećemo proći ni pretkvalifikacije sa ovim `društvom”, rekao je Ahmetović.

On je komentarisao i najavu da će biti inicirana smjena Hamdije Fejzića sa pozicije potpredsjednika Glavnog odbora SDA.

“Bakir je ponizio svog zamjenika koji je napadnut fizički. Nikada niko nije ponizio nikog u SDA ovoliko koliko je Bakir ponizio (Adila) Osmanovića. Bilo bi zanimljivo izvaditi iz arhiva sve stavove Izetbegovića u vrijeme dok se borio da preuzme stranku. Koliko je kritika i negativnih stavova izrekao na politiku Sulejmana Tihića, a nikada nije kažnjen”, podsjetio je Ahmetović.