Sokolović neće podržati smjenu kadrova DF-a u Vijeću ministara

BiH

Salko Sokolović

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Salko Sokolović kazao je danas novinarima da neće podržati smjenu kadrova Demokratske fronte (DF) u Vijeću ministara BiH.

Naime ranije je bilo nazanka da bi se na dnevnom redu sutrašnje sjednice Predstavničkog doma PSBiH trebala naći odluka predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića o smjeni kadrova Demokratske fronte u ministarskom vijeću, ali to se ipak neće dogoditi.

Zvizdić (SDA) je dostavio PSBiH odluku o smjeni ministra komunikacija i prometa BiH Slavka Matanovića i zamjenika ministra odbrane BiH Emira Suljagića, nakon što je dogovorena saradnja na svim nivoima vlasti između predsjednika SDA i SBB-a Bakira Izetbegovića i Fahrudina Radončića.

Sokolović je potvrdio da dnevnim redom sutrašnje sjednice nije planirano razmatranje smjene DF-ovih kadrova, ali je jasno kazao da on smjenu neće podržati i kada bude na dnevnom redu neke od sjednica.

Ocijenio je da Vijeće ministara ima značajne rezultate u posljednje vrijeme zbog čega smatra da nisu ponuđeni konkretni argumenti da će rekonstruirano Vijeće ministara kvalitetnije raditi.

– BiH treba stabilna vlast, stabilno Vijeće ministara, a ono u posljednje vrijeme radi dobro i ostvaruje rezultate. Turbulencije koje će nastati ukoliko dođe do zamjene koalicionih paratnera sigurno će usporiti realizaciju Reformeske agende i donošenje akcionog plana te usporiti put BiH ka Evropskoj uniji – stav je Sokolovića.

Mišljenja je da od 2010. do 2014. godine kada je bilo nekoliko promjena koalicionih partnera ništa dobro nije učinjeno za državu, no naglasio je da je ovo samo njegov stav.

Sokolović je ranije zajedno s poslanicima SDA Šemsudinom Mehmedovićem, Sadikom Ahmetovićem i Senadom Šepićem najavio da će u sklopu svojih aktivnosti unutar državnog parlamenta glasati za “sve što je isključivo u interesu države i građana BiH”.