Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

presica kriznog štaba

Solak najavio mogućnost uvođenja još restriktivnijih mjera

FNA_121195 (1)

Mjera karantina stavlja se van snage, koja je na teritoriji Federacije BiH trajala 16 dana

Načelnik Federalnog štaba civilne zaštite Fahrudin Solak je rekao da će pomno biti praćena situacija nakon ublažavanja određenih mjera uvedenih u cilju sprečavanja koronavirusa te da će na osnovu toga biti odlučivano o narednim koracima, javlja Anadolu Agency (AA).

Solak je na redovnoj konferenciji za medije podsjetio da je Federalni štab civilne zaštite donio odluke o ublažavanju određenih mjera ranije uvedenih u cilju sprečavanja širenja koronavirusa.

Naveo je kako je presuda Ustanovog suda, konkretno naredba o zabrani izlaska mlađih od 18 i starijih od 65 godina, zahtijevala da se implemenitiraju određene izmjene.

“Prije svega, ticalo se toga da se tačno odredi vrijeme do kada traje naredba, da u samoj naredbi bude precizirano da će se kontinuirano pratiti situacija na terenu i općenito na osnovu toga donositi moguće ublažavanje ili neku restrikciju i da ima obrazloženje na osnovu čega se donijela jedna ovakva naredba”, rekao je Solak koji je pojasnio kako su to sve elementi na osnovu kojih su donijeli naredbu, ali da to u njoj nije precizirano.

Pojasnio je kako su bitne izmjene postojeće naredbe da se starijim osobama od 65 godina odobrava izlazak ponedjeljkom srijedom i petkom u periodu od 9 do 13 sati. Osobama mlađim od 18 godina se odobrava kretanje utorkom, četvrtkom i subotom u periodu 14 do 20 sati.

Dodao je kako osobe koje su izuzete iz naredbe su osobe čija apsolutnost mora postojati na tom radnom mjestu (sudije, notari, tužioci, članovi zakonodavne i izvršne vlasti..)

Podsjetio je i kako u prethodnoj naredbi nije bilo precizirano da osobe koje zahtijevaju bilo kakvu medicinsku pomoć mogu otići ljekaru, a djeca s posebnim potrebama su također izuzeta.

Osvrnuo se i na to da se mjera karantena stavlja van snage, koja je na teritoriji Federacije BiH trajala 16 dana.

“Ono što možemo reći da je nama karanten u tom periodu imao veoma dobre rezultate. Otkrili smo 15 pozitivnih osoba na svim kantonima, s mogućnošću da rašire virus”, rekao je Solak.

Podsjetio je na mišljenja stručnjaka da je sada moguće da se takva mjera stavi van snage jer su ljudi svjesni rizika, a i prošli su određena testiranja u inozemstvu, ili, ako su bili zaraženi, do sad su se oporavili.

“Danas smo se vratili na onu mjeru koja je bila prije, zdravstveni nadzor i ograničavanje kretanja i rješenja za te osobe će izdavati Federalna uprava za inspekcijske poslove odmah na granici. Nema više nikakvog zadržavanja na granici niti trijažnih šatora nego ide se direktno s granice u kućnu izolaciju koja se navede”, rekao je Solak.

Poručio je i kako će biti pojačane kontrole poštivanja ove mjere te da su za one koji ih ne poštuju predviđene sankcije, između ostalog, i mjera prinudne izolacije.

Osvrnuo se i na mjeru policijskog sata, odnosno zabranu kretanja od 20 do 05 sati te dodao kako su postojala razilaženja mišljenja među članovima štaba, da li bi ona trebala biti ukinuta ili skraćena.

“Cijenili smo da je situacija trenutno dobra i da se na osnovu dobrih rezultata može ublažiti ova mjera. Općenito, sve mjere koje su danas donešene o ublažavanju, ćemo pratiti i analizirati njene efekte. U bilo kojem trenutku, ako situacija ne bude zadovoljavajuća, ćemo možda vratiti i na one mjere koje su bile, ili možda na još restriktivnije. Ovo su sve mjere u cilju ublažavanja, ali ne opuštanja, ne da se dalje ne pridržavamo svih onih drugih mjera, prije svega zaštita, okupljanje, druženje, socijalna distanca udaljenosti od dva metra, da se toga moramo pridržavati”, rekao je Solak.

Čerkez: Nismo dali zeleno svjetlo za ukidanje policijskog sata

Dodao je kako je riječ o početnim mjerama koje su planirali ublažavati i da ove naredbe važe do 30. aprila, a u narednom periodu će biti rađena dodatna analiza svih onih mogućih mjera koje se mogu ublažiti, ako je to moguće.

“Pratit će se kontinuirano efekti poštivanja mjera koje su na snazi”, rekao je Solak koji je još jednom pozvao građane da se pridržavaju propisanih mjera socijalne distance, koriste zaštitnu opremu i tome slično.

Upitan za rad vrtića, Solak je rekao i kako će u narednim danima razgovarati i o tome. Solak nije mogao dati tačan datum kada će određene mjere biti ukinute i život se vraćati u normalu.

Najavio je da bi sljedeće sedmice moglo doći do otvaranja autosalona, ali da je potrebno poduzeti neophodne mjere.

Govorio je i o postepenom ublažavanje mjera te dodao kako ništa nije naglo urađeno nego na osnovu konsultacija sa stručnjacima.

“Jednu mjeru koja je bila zamjenjuje je mjera koja je blaža i slično. U principu će se tako raditi i u budućnosti. Postepeno ublažavanje određenih mjera koje su na snazi”, rekao je Solak.

Upitan da li se može u skorije vrijeme očekivati ponovno puštanje u funkciju javnog prijevoza, Solak je rekao kako je još uvijek rano govoriti o tome.