Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

FUCZ

Solak o poplavama: Pratimo situaciju

281218solak_markica

Vodostaj Sane na području općine Sanski Most trenutno se nalazi u fazi stagnacije, ali ono što zabrinjava jeste podatak da je nizvodno, u Ključu, u posljednja dva sata rijeka porasla za pet centimetara. Trenutni vodostaj iznosi 441 centimetar

Situacija na području općine Sanski Most i Unsko-sanskog kantona (USK) je mnogo bolja nego što je bila sinoć ali fokus Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) i ekipa na terenu će i dalje biti na tom području, izjavio je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak, javlja Anadolu Agency (AA).

“Dosta se toga uradilo, cijelu noć su se branila pojedina naselja. Najveći problem predstavljale su nam pritoke rijeke Sane. Trenutno je zabilježen rast od samo jedan centimetar i svakako je cijelo to područje, gdje potencijalno može doći do izlijevanja, pod budnim nadzorom”, podsjetio je Solak.

Poduzimaju se, kako je kazao, sve one aktivnosti da se spriječi bilo kakvo izlijevanje.

“Ali evo i ovaj njen rast je vrlo mali tako da mislim da neće biti razloga za bilo kakvim intervencijama. Ali, ništa ne prepuštamo slučaju, maksimalna koncentracija na cijeli taj prostor rijeke Sane. U pojedinim naseljima, koja smo sinoć branili, od jutros smo rasporedili pumpe za ispumpavanje vode”, istakao je Solak.

Problem je, naglasio je, bila i voda koja je probijala iz šahtova i dolazila im s leđa.

“Ali i to ćemo pumpama pokušavati rješavati. Situacija je mnogo bolja nego što je bila sinoć. Ova količina kiše nije toliko jaka kao što je to bilo jučer i sinoć. Ovo je sitna kiša, vrlo slabog intenziteta i ne bi trebalo doći do nekog značajnijeg porasta nivoa. Svakako pratimo situaciju, a fokus će i dalje ostati na cijeli prostor Sanskog Mosta i sve pritoke, kao i ostala područja u Unsko-sanskom kantonu i cijeloj Federaciji BiH”, dodao je Solak.

Vodostaj Sane na području općine Sanski Most trenutno se nalazi u fazi stagnacije, ali ono što zabrinjava jeste podatak da je nizvodno, u Ključu, u posljednja dva sata rijeka porasla za pet centimetara. Trenutni vodostaj iznosi 441 centimetar. U pripravnosti su sve službe nadležne za odbranu od poplava i situacija se budno prati iz sata u sat. Pritoke Sane se nalaze u fazi opadanja, ali ono što zabrinjava u ovome trenutku jeste nastavak kišnih padavina u područjima koja se nalaze u gornjem slivu rijeke.