Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

direktor fucz-a

Solak o ukidanju policijskog sata: Ta odluka nije donesena iznenada

solak policijski

Solak je za televiziju N1 kazao kako odluka o ukidanju policijskog sata u FBiH nije donesena iznenada, te da je Federalni štab civilne zaštite najavljivao razmatranje stavljanja određenih mjera van snage

Uz najavljeno ublažavanje mjera, Federalni štab civilne zaštite od jučer je van snage stavio i policijski sat u Federaciji Bosne i Hercegovine.

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, je za televiziju N1 kazao kako odluka o ukidanju policijskog sata u FBiH nije donesena iznenada, te da je Federalni štab civilne zaštite najavljivao razmatranje stavljanja određenih mjera van snage.

“Federalni štab ima stručnjake iz raznih oblasti koji mogu da razgovaraju o svim temama. Svjesni smo da je danas svjesnost stanovništva na većem nivou. Svakako ostaju restrikcije za mlađe od 18 i starije od 65 godina, sa izuzecima koje smo naveli i ostaje zabrana za mnoštvo objekata i smatrali smo da je moguće sve to iskontrolirati. Kolege iz Federalne uprave policije usaglasili su se da im je jednostavnije ovako”, poručio je Solak.

“Kad je u pitanju karantena, u 16 dana imali smo 15 lociranih pozitivnih, kolege iz zdravstva su smatrali da su to normalne pojave koje se mogu locirati u i u normalnim okolnostima bez karantena. Mjere restrikcije ne mogu trajati u nedogled, morat će se popuštati i moramo živjeti sa ovakvim izazovom. Imamo dobru epidemiološku situaciju”, naveo je Solak.

Kazao je i da je epidemiolog Davor Pehar bio za ukidanje ove mjere.