FUCZ

Solak savjetovao građane BiH šta uraditi u slučaju zemljotresa

fahrudin-solak

Nema mjesta za paniku, nema razloga za brigu

Direktor Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak izjavio je Feni da, nakon zemljotresa u Bosni i Hercegovini, za sada nema zabilježenih materijalnih šteta niti nekih drugih problema, te da su pripadnici FUCZ na terenu.

– Poprilično je strah među ljudima kad se vide sve one slike od jutros iz Albabije – Tirane i Drača, tako da je ljudima nelagoda. Ali ono što je važno je da nema mjesta za paniku, nema razloga za brigu. Mi smo već na terenu na svim tim prostorima gdje se to desilo – naveo je Solak.

Po njegovim riječima, zasad je situacija pod kontrolom.

Solak je istaknuo da, bez obzira na to o kojoj je nesreći riječ, uvijek se mora gledati da se ostane pribran, priseban, da se donose odluke svjesno, da nema mjesta za paniku i nekontrolisanog trčanja uz stepenice, niz stepenice…

– To je veoma važno u tim trenucima. Poenta je da se poduzimaju aktivnosti na sklanjanju djece od prozora, da se traži neki čvrsti zaklon, ako su visoke zgrade ili višekatnice da nema naglog trčanja niz stepenice. Jer u većini slučajeva u takvim situacijama dolazi do samopovređivanja -sugeriše Solak.

Ako je naređena evakuacija treba znati na koji način će se ona uraditi, pogotovo s mjesta gdje su osjetljive kategorije ljudi – djeca, štićenici iz staračkih domovi itd.

– Važno je da se tu radi po procedurama, bez naglih, paničnih reakcija – poručio je Solak.

Podsjećamo, Bosnu i Hercegovinu jutros u 10.20 sati pogodio je zemljotres jačine 5,4 stepena Richterove skale.

Prema podacima Euromediteranskog seizmološkog centra, epicentar zemljotresa bio je osam kilometara jugozapadno od Nevesinja.

Trenutno nema podataka o eventualnoj materijlnoj šteti ili povrijeđenim osobama.

Zemljotres je u ranim jutranjim satima pogodio Albaniju. Poginulo je sedam osoba i 300 povrijeđeno, prema posljednjim informacijama.

Albanski zvaničnici pozivaju na smirenost nakon potresa, javlja Anadolija.