Solak: Situacija nije alarmantna

fahrudin solak

Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite u razgovoru za novinsku agenciju Patria kazao je da kiša koja pada za sada nije prouzročila veće probleme, te da ne prijeti izljevanje rijeka.

– Ovo su standradni jesenji problemi i na svu sreću za sada nema prognoza da bi kao što je to slučaj u Šibeniku i nekim drugim ktajevima Hrvatske moglo doći do obilnijih kiša od 250 litara po metru kvadratnom što bi prouzročilo veće probleme. Naravno, sve rijeke su u porastu, ali za sada je situacija stabilna – kaže Solak.

On je dodao da je najviše problema bilo u Mostaru i USK, ali da meteorolozi kažu da je kiša iz ovih dijelova već krenula ka centralnoj Bosni tako da se očekuje stabilizacija i u ovim krajevima.

– Najviše problema nam donose začepljeni odvodni kanali, jer ne mogu primiti ovu količinu vode. Vatrogasci su tokom noći ispumpavali vodu na takvim mjestima gdje je došlo do izljevanja otpadnih voda. Mi smo u stalnoj vezi sa našim meteorolozima i nadamo se da većih problema neće biti – dodao je Solak.

Očekivana količina padavina u toku 24 sata: na jugu i jugozapadu od 30 do 60, lokalno i do 90, na sjeverozapadu od 20 do 40, a u ostalim područjima od 2 do 10 l/m2. Vjetar, umjeren do jak, južni i jugoistočni. Jutarnje temperature od 12 do 18, na jugu do 21, a dnevne od 16 do 22 °C.