Dječaci iz banjalučkog Rekreativa igraju protiv Barcelone

aa_picture_20151015_6527674_web

Mališani iz banjalučkog fudbalskog kluba Rekreativo večeras putuju u Barcelonu gdje će odmjeriti snage u dvije prijateljske utakmice protiv svojih vršnjaka iz čuvene Barce.

Mali amaterski fudbalski klub poznat je i po brojnim članovima i prijateljima kluba koji su svjetski poznati sportisti među kojima su hrvatski rukometaš Ivano Balić, legendarni trener Manchester Uniteda Alex Ferguson, trener Bayerna iz Minhena Pep Guardiola ili španski golgeter Raul Gonzales.

Počasni predsjednik kluba je Nele Karajlić po kojem i stadion u banjalučkom naselju Česma nosi ime.

“Prije mjesec dana fudbalski klub Rekreativo dobio je zvanični poziv fudbalskog kluba Barcelona da naše dvije kategorije odigraju dvije prijateljske utakmice 20. oktobra i to je za nas izuzetna čast zato što je to prvi put da Barcelona poziva jedan klub sa ovih prostora. Mi smo se trudili u proteklih mjesec dana da pokušamo da to sve da organizujemo i da bukvalno ostvarimo snove te djece. San svakog fudbalera je da igra protiv velike Barcelone i mi smo se trudili da te snove ostvarimo”, rekao je Goran Arbutina, predsjednik FK Rekreativo.

aa_picture_20151015_6527667_web

Objasnio je da je kontakt sa katalonskim klubom ostvaren zahvaljujući ambasadoru Rekreativa Borisu Vrhovcu, kao i Damiru Radončiću, koji su se dogovorili sa Alberto Puigom, koordinatorom Barcelonine škole fudbala.

“Ide 21 dječak, a to su dječaci od 9 i 11 godina. Bila su nam potrebna značajna finansijska sredstva i ne bismo uspjeli da ljudi nisu prepoznali značaj ovog događaja”, kazao je Arbutina.

aa_picture_20151015_6527671_web

Kako bi dječacima omogućili ostvarenje snova, Rekreativo je pokrenuo kampanju “Sanjam Barcelonu” koju su podržale brojne entitetske i gradske institucije, član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić kao i sponzori.

Na put kreću večeras, a u Barceloni će provesti četiri dana tokom kojih će gledati prvenstvenu utakmicu Barcelone, posjetiće stadion “Camp Nou”, muzej i dvoranu “Blaugrana”, što će svakako biti veliko iskustvo za djecu iz banjalučkog naselja Česma, koja to kažu pamtiti čitavog života. Snage protiv vršnjaka iz Barcelone će odmjeriti 20. oktobra.

S upravom i članovima Rekreativa koji putuju večeras ekipa Anadolu Agency razgovarala je na poslednjem treningu pred polazak.

aa_picture_20151015_6527677_web

Trener Zoran Arbutina, nije ih štedio, ali i mali igrači dali su sve od sebe da se pripreme što bolje. Putovanje im je očigledno dalo dodatnu motivaciju za što kvalitetnije treninge.

“Očekujem prije svega da daju sve od sebe i što je najvažnije očekujem da uživaju, to je prioritet svih prioriteta i mislim da ćemo kroz to i kroz trud doći do solidnog rezultata, nadam se. Ne mogu se porediti te dvije škole, mi i oni, to su stvarno velike razlike, ali definitivno daćemo sve od sebe, da se te razlike što manje vide”, kaže trener Zoran Arbutina.

Kaže da u Rekreativu ima dječaka koji obećavaju zbog čega je siguran sam da će to pokazati ne samo na utakmicama u Barceloni, nego i u budućnosti.

aa_picture_20151015_6527673_web

Na pitanje da li pripremaju neku posebnu taktiku, kaže da će pokušati prilogoditi igru.

“Malo je teže protiv Barcelone pripremiti taktiku, nije lako, ići ćemo mi da prije svega uživamo, a onda da damo sve od sebe da to bude dobro”, kazao je trener.

Prema njegovim riječima ovo putovanje značajno je za dječake, klub, ali i za Banjaluku.

aa_picture_20151015_6527666_web

“Teško je naći riječi da opišem značaj. Što se djece tiče, uzbuđenje je stvarno veliko i mislim da oni nisu ni svjesni da tek nekolicina dobija takvu priliku kao što je mi imamo”, kaže Zoran Arbutina.

Među dječacima koji će zaigrati protiv Barcelone je i Nebojša Čiča koji se veseli gledanju uživo utakmice na stadionu “Camp Nou”. Kaže da mu je plan da igra dobro, a ako bude prilike i da da go.

aa_picture_20151015_6527675_web

Njegov otac Željko Čiča, ponosno je posmatrao čitav trening. Nebojša mu je najmlađe od petoro djece, a kaže da je dobar igrač, i da se trudi. Lopta je Nebojši najvažnija igračka u životu, pa ako ne može vani onda igra u kući.

“Malo mi je teško i pričati koliko mi je to drago, da uspiju da idu u svijet, da vide ,da se druže, da su svi zajedno da se ne odvajaju, ne razdvajaju…”, priča Željko Čiča.

Andrej Subić se veseli jer će igrati utakmicu protiv Barselone.

“Planiram dobro igrati, daće sve od sebe, pa šta bude biće”, kaže ovaj dječak koji bi volio i da upozna nekog od fubalera poznatog kluba.

Njegov drug Luka Radić najsrećniji bi bio kada bi upoznao Neymara “pošto je on baš poznat”.

aa_picture_20151015_6527675_web

Luka Radić trenira od osnivanja Rekreativa, a na početku je mislio da će u pitaju biti samo rekreacija i da neće igrati utakmice

“Dva do tri puta sedmično imamo treninge, uz utakmicu vikendom, puno se trudimo zbog tog puta u Barselonu, zato što ćemo igrati protiv tako uigranog kluba”, kaže on.

Najviše se veseli prilici da vidi “Camp Nou” s obzirom da nije imao priliku da ga vidi osim na TV-u.