Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Izraelska policija na Zapadnoj obali i u Gazi ubila 32 osobe

gaza

Tenzije na Zapadnoj obali i u cijeloj regiji Bliskog istoka su u znatnom porastu od početka mjeseca, a izraelske snage sigurnosti su jučer ubile dvojicu, a ranile nekoliko desetina palestinskih demonstranata koji su na silu izraleske policije odgovorili kamenovanjem policijskih snaga.

[yuzo_related]

Portparol izraelske policije Micky Rosenfeld je saopćio da je jedan Palestinac ubijen nakon što je nožem napad jednu Izraelku na autobskoj stanici u zapadnom dijelu Jerusalema.

Jučer je izraelska policija ubila i 19- godišnjeg Palestinca Basela Sadera koji je, kako tvrdi izraelska policija, pokušao nožem napasti izraelskog policajca.

Očevici incidenta su za AA kazali da je policija vatrenim oružjem pogodila Palestinca i pustila ga da iskrvari do smrti.

Palestinsko Ministarstvo zdravstva je saopćilo da su u prvih 14 dana oktobra u neredima na Zapadnoj obali i Gazi ubijene 32 osobe, među kojima devet maloljetnika.

U Gazi je poginulo 11, a na Zapadnoj obali 21 osoba. Tokom proteklih dana u neredima širom okupirane palestinske teritorije ranjeno je i povrijeđeno nekoliko stotina demonstranata.

Izraelske vlasti su jučer donijele niz mjera zbog aktuelne sigurnosne krize. Najavljena je gradnja 65 kilometara dugog zida razdvajanja na granici Izraela i Gaze, a Ministarstvo javne sigurnosti je donijelo odluku o znatnim olakšicama građanima pri dobijanju dozvole za oružje.

Zbog aktuelne krize na Bliskom istoku i američki državni sekretar John Kerry najavio posjetu toj regiji.

Tenzije u Jerusalemu i na Zapadnoj obali u porastu su od početka augusta, kada su jevrejski doseljenici zapalili palestinsku kuću u Nablusu. Neredi su eskalirali sredinom prošlog mjeseca kada su izraelske snage sigurnosti uvele mjere zabrane ulaska muslimanima u kompleks Al-Akse.