Somun: Dobro je što nije uspio državni udar u Turskoj

hajrudin somun

Dobro je što nije uspio državni udar u Turskoj, ne zato što nije dobro pripremljen i što mislim da bi nešto taj udar donio bolje Turskoj, nego zato što bi došlo do dalje destabilizacije i Turske i regiona, a moguće čak i građanskog rata- ocijenio je u izjavi za Fenu vanjskopolitički ekspert i bivši ambasador BiH u Turskoj Hajrudin Somun.

Ne misli da će zato što nije uspio državni udar turske vojske biti više ili manje demokratije i poštovanja ljudskih prava, ali je stava da je u svakom slučaju bolje. Dodaje da je prvi put u istoriji turskih državnih udara došlo do izvjesnog sukoba između armije i građana, što se nikada dosad nije događalo.

Prvi ambasador BiH u Turskoj naglašava da je za budućnost Turske isto tako bolje da nije došlo do građanskog rata.

-Ostaje pitanje koliko će vlasti u Turskoj iskoristiti ovaj neuspjeli udar da nastave s nekim negativnim trendom, koji je krenuo posljednje tri godine, od otkrića korupcionaške afere u vrhu vlasti i masovnih nereda na Taksimu u Istanbulu, do sumnjivih izbora prošle godine. I na kraju što je sve dovelo do obnavljanja sukoba između turske vojske i policije i separatističke kurdske organizacije PKK, što je možda doprinio još više nezadovoljstvu u armiji – ocijenio je Somun.