BiH

banja luka

Sonja Karadžić Jovičević: Tablu sa imenom Radovana Karadžića treba ukloniti

10/12/2020
FOTO: Srna

Ona je dodala i da je “nevjerovatno da pet godina nakon postavljanja te table ona dobije toliku pažnju koliku nije imala ni kada je postavljanja”

Sonja Karadžić-Jovičević je u obraćanju medijima rekla kako se nada da će uklanjanjem table na Studentskom domu na Palama, koja nosi ime njenog oca Radovana Karadžića, osuđenog na doživotnu kaznu zatvora za genocid u Srebrenici i druge zločine, “staviti tačka na zloupotrebe njegovog imena”.

Na konferenciji za novinare u Banjoj Luci, održanoj nakon poziva predsjedavajućem predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku da ukloni tablu na čijem je postavljanju bio, Karadžić-Jovičević je naglasila da su primarni razlozi njenog obraćanja bili pozivi organizacija da iskaže svoj stav, kao i stav njenog oca o “brojnim zloupotrebama njegovog imena”, prenosi BIRN.

“Krajnje je vrijeme da se ime Radovana Karadžića prestane koristiti zbog prepucavanja ili kao sredstvo za treniranje strogoće, sa posljedicama koje se ne mogu predvidjeti i koje opet mogu da trpe potpuno nevini ljudi”, rekla je Karadžić-Jovičević.

Ona je dodala i da je “nevjerovatno da pet godina nakon postavljanja te table ona dobije toliku pažnju koliku nije imala ni kada je postavljanja”.

Karadžić-Jovičević je također rekla kako se reakcija dijela javnost i politički obračuni svode na napade na Karadžića i članove njegove porodice, a da se namjerno zaboravlja činjenica da je postavljanje te table bila odluka svih aktera lokalne zajednice i akademskih članova te zajednice.

“Politički naivno i kratkovido je vjerovanje da je ta tabla jedini razlog posljednjih dešvanja, ona je samo sredstvo zabrinjavajućih zakulisnih radnji. Time je obesmišljenja i ukaljana i kao takva treba biti uklonjena. Ako ne može da postoji i stoji tamo gdje stoji danas iz poštovanja, onda sigurno ne treba ni iz običnog inata. (…) Nadam se da će se uklanjanjem table staviti tačka na dalje dnevno-političke obračune zloupotrebom imena Radovana Karadžića, prije svega na pritiske na njega lično i na članove njegove porodice”, rekla je Karadžić-Jovičević.

Odgovarajući na pitanja novinara ona je kazala kako nastupa kao član porodice, a da Milorad Dodik nije član njene porodice.

Valentin Inzko, visoki predstavnik u BiH je prošlog mjeseca prilikom izlaganja šestomjesečnog izvještaja u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) rekao je kako Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, do idućeg zasjedanja Vijeća treba ukloniti ploču s posvetom ili preimenovati studentski dom na Palama nazvan po Radovanu Karadžiću.

U suprotnom bi, kako je kazao, trebao biti suočen sa zabranom putovanja u sve zemlje EU, a u konačnici i u sve zemlje Ujedinjenih nacija.

Studentski dom na Palama prije četiri godine otvorio je Milorad Dodik, rekavši da je sam Univerzitet u Istočnom Sarajevu bio vizionarstvo Karadžića, te da se zalaže da po njemu nosi naziv.

Karadžić je pred Međunarodnim mehanizmom za krivične sudove (MMKS) pravosnažno osuđen na doživotnu kaznu zatvora za genocid počinjen u Srebrenici, te zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja. Proglašen je krivim za genocid u Srebrenici, progone širom BiH, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.