Humanitarna organizacija

SOS Bihać osigurao sanitetsko vozilo i cjelodnevnu zdravstvenu pomoć u Lipi

SOSBIHAC (1)

Do kraja dana trebalo bi se završiti sa postavljanjem i montiranjem kontejnera za medicinsko osoblje, dok će se vrlo brzo osigurati i dodatni kontejneri za tuširanje i održavanje lične higijene

Humanitarna organizacija SOS Bihać osigurala je sanitetsko vozilo i dvadesetčetvorosatnu medicinsku pomoć za sve migrante i izbjeglice na lokalitetu Lipa kod Bihaća. Tako će oko 900 ljudi koji su smješteni u šatorima Oružanih snaga BiH, sada imati još adekvatniju zdravstvenu zaštitu i pravovremenu pomoć.

– Nakon povlačenja Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) koje je bilo nadležna organizacija za osiguravanje medicinske pomoći u kampu ‘Lipa’, odgovorili smo na apel Doma zdravlja u Bihaću i drugih domova zdravlja na području Unsko-sanskog kantona, te smo obezbijedili konstantnu zdravstvenu zaštitu i sanitetsko vozilo za potrebe štićenika kampa – rekao je Zlatan Kovačević iz Humanitarne organizacije SOS.

Počeo je i medicinski tretman svih zaraženih scabiesom, kao i dezinfekcija i tretiranje boravišnih šatora.

– To radimo u saradnji sa Službom za poslove sa strancima BiH i osobljem naših domova zdravlja. Danas smo dezinficirali četiri šatora, dok sve zaražene osobe tretiramo potrebnim medikamentima. Podijelili smo novu odjeću i posteljine, a naravno sve s ciljem rješavanja problema i olakšavanja životnih uslova u ovom kampu – dodao je Kovačević.

Do kraja dana trebalo bi se završiti sa postavljanjem i montiranjem kontejnera za medicinsko osoblje, dok će se vrlo brzo osigurati i dodatni kontejneri za tuširanje i održavanje lične higijene.