Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SAD

Pelosi: Nezavisna komisija će istražiti nerede na Kapitolu

Senat je bivšeg predsjednika Trumpa oslobodio optužbe za podsticanje na nasilje

Predsjednica Zastupničkog doma Sjedinjenih Država Nancy Pelosi kaže da će Kongres uspostaviti “vanjsku, nezavisnu” komisiju koja će istražiti napad na američki Kapitol od pristalica Donalda Trumpa 6. januara.

U pismu poslanicima, rekla je da će komisija biti fomirana po uzoru na istragu napada na New York i Pentagon 11. septembra 2001. godine, javlja BBC.

– Moramo doći do istine da bi shvatili šta se dogodilo – rekla je.

Senat je bivšeg predsjednika Trumpa oslobodio optužbe za podsticanje na nasilje.

Ali demokrate i neki republikanci podržali su nezavisnu istragu o neredima, u kojima je smrtno stradalo pet osoba.

Pelosi je rekla da je umirovljeni američki general-potpukovnik Russel Honoré tokom proteklih nekoliko sedmica radio procjene sigurnosnih potreba Kapitola u svjetlu napada.

Komisija će, rekla je, “istražiti i izvijestiti o činjenicama i uzrocima” napada; “ometanje mirnog transfera vlasti”; i “spremnost i odgovor” i policije Kapitola i drugih grana zaduženih za sprovođenja zakona.

Takođe je rekla da je, na osnovu inicijalnih nalaza general-pukovnika Honoréa, Kongres trebao dodijeliti dodatna sredstva kako bi “osigurao sigurnost članova i sigurnost Kapitola”.

Grupa republikanaca iz Doma poslala je Pelosi pismo u ponedjeljak žaleći se da njihova stranka nije bila konsultovana u vezi s generalovim sigurnosnim procjenama.

U pismu su tražili i da znaju koje je informacije Pelosi imala i koje upute je dala da se osigura Kapitol prije 6. januara.