nancy pelosi

Sjedinjene Držve poručuju: Nećemo dopustiti Kini da izolira Tajvan

pelosi tajvan

Sada u Tokiju u završnoj stanici svoje azijske turneje, Pelosi nije direktno komentirala vojne vježbe ali je izjavila da američki političari trebaju biti u stanju da slobodno putuju u Tajvan

Kina, koja smatra Tajvan dijelom svoje teritorije, pokrenula je najveće ikada vojne vježbe u okolini otoka nakon što se predsjednica Predstavničkog doma Kongresa SAD-a Nancy Pelosi usprotivila oštrim prijetnjama Pekinga protiv njene namjere da postane najviše rangirani američki zvaničnik koji je kročio na tajvansko tlo u više godina.

Sada u Tokiju u završnoj stanici svoje azijske turneje, Pelosi nije direktno komentirala vojne vježbe ali je izjavila da američki političari trebaju biti u stanju da slobodno putuju u Tajvan.

– Oni mogu pokušavati da spriječe posjete Tajvanu iz drugih mjesta, ali neće izolirati Tajvan sprečavajući nas da putujemo tamo – izjavila je ona novinarima.

– Nećemo im dopustiti da izoliraju Tajvan – kazala je, navodeći posjete otoku američkih delegacija na nižim nivoima i ponavljajući da njena posjeta “nije imala za cilj promjenu status quo” u regiji.

– Tu je riječ o dijelovima zakona i sporazuma koji definiraju naše odnose. Da vlada mir u Tajvanskom moreuzu i da se status quo održi – kazala je.

Odgovarajući na pitanje da li je posjeta Tajvanu imala za cilj njenu vlastitu promociju ili je koristila Tajvanu, Pelosi je odgovorila: “Tu nije riječ o meni, riječ je o njima”.

Ona je nazvala otok “jednom od najslobodnijih zemalja u svijetu” i “velikom demokratijom s vibrantnom ekonomijom”, navodeći da je “ponosna” na svoje iskazivanje briga vezanih za kinesku maticu zbog navodnih trgovinskih prekršaja i širenja naoružanja do poštovanja ljudskih prava, prenosi AFP.