premijer ks

Forto šefici Misije OSCE-a ukazao na potrebu imunizacije građana protiv korone

Kavalec_ipremijer_Forto (1)

Kavalec je poručila kako je mnogo izazova pred novom Vladom, ali s obzirom da je premijer još u prošlom mandatu pokazao svoju proaktivnost, vjeruje da će ovaj put uspjeti realizirati zadate ciljeve

Premijer Kantona Sarajevo Edin Forto danas je u razgovoru sa šeficom Misije OSCE-a u BiH Kathleen Kavalec akcentirao da u Kantonu još uvijek nije počela imunizacija građana protiv Covid-a, koja ne zavisi od Vlade KS, nego viših instanci vlasti.

Forto je poručio kako ljudi i dalje obolijevaju i nažalost umiru od koronavirusa, te da svi moraju biti odgovorni i poštovati mjere koje su na snazi. Svjestan je činjenice da ovo dugo traje, te da nije jednostavno tražiti od sugrađana da budu strpljivi, ali nije još uvijek, po njegovim riječima, došlo vrijeme za popuštanje mjera.

Informisao je Kavalec kako je usvojen budžet KS i da je za Ministarstvo privrede planiran iznos od 21.000.000 KM, kao podrška privredi u saniranju posljedica izazvane pandemijom koronavirusa.

Također iz istog razloga formirano je i Savjetodavno tijelo za ekonomska pitanja za stabilizaciju privrede i saniranje posljedica pandemije koronavirusa na području KS, koje čine stručnjaci iz oblasti ekonomije i raznih grana privrede, kao i predstavnici određenih udruženja i asocijacija.

– Važno je jačanje programa s ciljem održavanja postojećih radnih mjesta u privatnom sektoru, te rješavanje parafiskalni nameta koje poslodavcima predstavljaju poseban teret u njihovom poslovanju i koji utiču na smanjene konkurentnosti domaće privrede – istakao je Forto.

Najavio je da će nastaviti s transparentnim radom, ulaganjem u javni gradski prijevoz i energetsku efikasnost, te podrškom Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom KS.

Na sastanku je bilo riječi i o podršci ženama u borbi protiv seksualnog uznemiravanja i nasilja, te nastavku realizacije kurikularne reforme u obrazovanju.

– Ministrice u Vladi KS su se odmah priključile pokretu i platformi ‘Nisam tražila’. Na inicijativu ministrica, Vlada je usvojila zaključak da se imenuje ekspertni tim za izradu Protokola o postupanju u slučaju seksualnog uznemiravanja i nasilja u organima uprave, javnim preduzećima, javnim ustanovama i pravnim subjektima, čiji je osnivač Kanton Sarajevo – obrazložio je premijer.

Kavalec je poručila kako je mnogo izazova pred novom Vladom, ali s obzirom da je premijer još u prošlom mandatu pokazao svoju proaktivnost, vjeruje da će ovaj put uspjeti realizirati zadate ciljeve.

Forto se zahvalio na saradnji s Kantonom Sarajevo u oblasti borbe protiv korupcije i na polju obrazovanja, saopćeno je iz Kantona Sarajevo.