Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

SOS Dječija sela BiH: U Srebrenici uskoro Centar za dijete i porodicu

BiH

jure-franko-sos-djecija-sela

SOS Dječija sela BiH će u Srebrenici otvoriti Centar za dijete i porodicu gdje će se implementirati Program jačanja porodica, a SOS mobilini tim će pružati podršku radu Centra za dijete i porodicu, organizirajući aktivnosti u lokalnim mjesnim zajednicama i školama.

Program jačanja porodica je specifično dizajniran i u saradnji s lokalnim vlastima i zajednicom, treba da poboljša uslove života i status za 150 djece i najmanje 60 porodica u Srebrenici.

[pull_quote_right]Jure Franko, ambasador SOS Dječijih sela BiH je podsjetio da Program jačanja porodica SOS nudi konkretna rješenja[/pull_quote_right]

Značaj važnosti implementiranja Programa jačanja porodice u Srebrenici prepoznali su predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor i ambasador SOS Dječijih sela Jure Franko koji su svoj boravak u Srebrenici iskoristili kako bi posjetili SOS Centar za dijete i porodicu.

Tokom posjete su ispred Centra zasadili drvo javora, koje simbolizira ljubav, saopćeno su danas iz SOS Dječija sela BiH.

– Centar u kojem će djeca dobiti sigurnost, znanje, brigu i podršku me ohrabruje, jer tu vidim priliku za neku ljepšu budućnost. To što SOS Dječija sela BiH rade je veoma važno i vjerujem da će doprinijeti da djeca dobiju lični identitet i samopouzdanje – kazao je slovenski predsjednik.

Jure Franko, ambasador SOS Dječijih sela BiH je podsjetio da Program jačanja porodica SOS nudi konkretna rješenja, jer se, kako je istakao treba baviti ne samo posljedicama, nego i uzrocima odvajanja djece od bioloških roditelja .

– Iako nažalost na području Srebrenice postoji velika potreba za pokretanjem Programa jačanja porodica, saglasni smo da je ulaganje u djecu i porodice jedan od osnovnih preduslova za bolju budućnost. Program jačanja porodica treba prevenirati odvajanje djece od porodica porijekla, želimo ojačati kapacitete porodica i zajednice, te smanjiti siromaštvo – kazao je Amir Omanović, nacionalni direktor SOS Dječijih sela BiH.

Program se od 2008. godine provodi u Sarajevu, Mostaru, Goraždu i stotinama roditelja je omogućio da unaprijede svoje kapacitete za odgovorno i samoodrživo roditeljstvo. Želja je pomoći i porodicama u Srebrenici.

Predstavnik SOS Kinderdorf International i član Generalnog sekretarijata Damir Ćorić, zahvalio je prijateljima SOS Dječija sela BiH i istakao da Programa jačanja porodica u Srebrenici je odgovor na potrebe, jer roditelji i djeca na ovom području trebaju podršku.