Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
Globus

Rumunskom premijeru zamrznuta imovina

13/07/2015

Rumunsko tužilaštvo optužilo je premijera Rumunije Victora Pontu (42) za umiješanost korupciju zbog čega mu je zamrznuta imovina te povećan pritisak na njega da podnese ostavku, piše Anadolu Agency (AA).

Prema tvrdnjama tužioca, Ponta je bio umiješan u utaju poreza, pranje novca, sukob interesa te davanje lažnih izjava u periodu između 2007. i 2008. godine dok je radio kao pravnik i bio zastupnik u državnom parlamentu. On sve optužbe negira, dok tužioci tvrde kako je novac pravdao iz advokatske kancelarije pretvarajući se da radi kao pravnik.

U današnjem saopćenju tužilaštva, naovodi se kako je Pontina imovina privremeno zamrznuta, a odluka se odnosi na dionice, stan te nekoliko bankovnih računa. Ponta je navodno prodao dva stana u maju za 150.000 eura, kao i automobil.

Ponta, koji se oporavlja od operacije, u prostorijama tužilaštva za borbu protiv korupcije ispitan je rano jutros. Rumunski premijer u zgradu je ušao uz pomoć štaka, a odbio je odgovarati na pitanja tužioca, pozivajući se na pravo na šutnju.

U izjavi za medije nakon saslušanja, odbio je da odgovori da li će ponuditi ostavku na mjesto premijera.

Premijer Rumunije, koji je na tu poziciju došao 2012. godine, prvi je rumunski premijer koji je optužen. On ne može biti uhapšen bez odobrenja državnog parlamenta.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.