Potvrđena optužnica protiv bivšeg ministra policije TK

BiH

AMIR HUSIC

Sudija za prethodno saslušanje Općinskog suda Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv Amira Husića (38), nastanjen u Lukavcu, zbog postojanja osnovane sumnje da je, obavljajući funkciju ministra unutrašnjih poslova TK-a, počinio krivično djelo zloupotreba položaja i ovlašćenja.

Postoji osnovana sumnja da je Husić u oktobru i novembru 2012. godine, dok je obavljao poslove ministra u MUP- u TK, iskoristio svoj službeni položaj i postupao protivno interesima službe.

Naime, u namjeri da izbjegne postupak javne nabavke definirane Zakonom, s jednom firmom iz Sarajeva je zaključio ugovor o nabavci zaštitne opreme – balističkih prsluka, ploča i šljemova za potrebe Jednice za podršku MUP-a TK u vrijednosti od oko 227.000 KM.

Zatim je naložio i da se cjelokupni iznos po ugovoru o nabavci avansno uplati ovoj firmi, iako je znao da ta firma nema nikakvo iskustvo niti reference u nabavci takve opreme, kao i da ponuda te firme nije najpovoljnija.

Na taj način je firmi iz Sarajeva pribavio korist u vidu zaključenja ugovora s MUP-om TK-a uz ostvarenu dobit u iznosu od oko 94.000 KM, saopćeno je iz Odjela za odnose s javnošću Kantonalnog tužilaštva TK-a.