BiH

odbornik u Skupštini opštine

Spahić: Očekujemo da nam sigurnosne strukture BiH kažu jesmo li u Foči sigurni

19/02/2021

Navodi da napad na Aladžu nije usamljen slučaj, jer je, kako kaže, i ranije bilo slučajeva za koje policija nije utvrdila ko i kada ih je počinio, što dodatno uznemirava povratnike u ovom gradu

Jedini odbornik Bošnjak u Skupštini opštine (SO) Foča Izet Spahić nakon napada na Aladža džamiju smatra da se hitno moraju poduzeti mjere kako bi se bošnjački povratnici u ovom dijelu BiH osjećali sigurno.

Navodi da napad na Aladžu nije usamljen slučaj, jer je, kako kaže, i ranije bilo slučajeva za koje policija nije utvrdila ko i kada ih je počinio, što dodatno uznemirava povratnike u ovom gradu.

– U posljednjih mjesec dana, na Badnje veče, bilo je žestokog uznemiravanja kada se pucalo prema kući povratnika Šerifa Halilovića koji je čahure pronašao na terasi. Sada se desio i napad na Aladžu tako da smo jako uznemireni i smatramo da se u Foči pojavila neka vrsta radikalizacije. Imam osjećaj da postoje apetiti da se Foča vrati u period kada je bila pod sankcijama – ističe Spahić.

Naglašava da policija svaki put reaguje, ali da nikada nema povratnih informacija ko je to i odakle uradio te šta se poduzelo.

Spahić je najavio da će od lokalnog parlamenta tražiti da se razgovara o bezbjednosnoj situaciji.

– Narednog petka imamo sjednicu SO Foča i ja ću tražiti posebnu tačku dnevnog reda na skupštini da razgovaramo o bezbjednosnoj situaciji i organi gonjenja moraju uprijeti prstom i pronaći ljude koji to rade. Mi očekujemo da nam bezbjednosne strukture u BiH, od Ministartva sigurnosti, državnih agencija, MUP-a RS i policije u Foči, daju odgovor da li mi u svom gradu možemo normalno da živimo. Jednostavno se mora poslati poruka da ove stvari moraju prestati, da nisu dobrodošle u našu lokalnu zajednicu i svi zajedno moramo uložiti napore da se ove stvari smire – istakao je Spahić.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.