uoči izbora

Više stranaka podržalo demokratsku borbu inicijative “Moja adresa: Srebrenica”

srebrenica anadolija (1)

Ovaj stav su jedinstveno podržale SDA, SDP, DF, SBB, SBiH, NiP, PDA, NS, NB i NBL

Političke stranke SDA, SDP, DF, SBB, SBiH, NiP, PDA, NS, NB i NBL podržale su demokratsku borbu inicijative “Moja adresa: Srebrenica”, saopćila je ta inicijativa.

– Političke stranke koje su podržale inicijativu “Moja adresa: Srebrenica” i zajedničkog kandidata za načelnika Aliju Tabakovića pronašle su u vrijednostima ove ideje najmanji zajednički sadržilac: borbu protiv diskriminacije i segregacije, ustrajnost u djelovanju da se ostvari potpuna ravnopravnost svih građana, posvećenost obavezi ostvarivanja prava na povratak te stalno djelovanje protiv politika koje glorificiraju ratne zločince, negiraju presude Međunarodnog suda pravde, Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju i Suda BiH te konačno, protiv onih koji negiraju žrtve i sam genocid u Srebrenici – navedeno je u saopćenju.

Nakon zajedničkog susreta jučer, kada je razgovarano o važnosti nastavka nenasilne, nadstranačke i trajne borbe za slobodu i ravnopravnost građana Srebrenice, a imajući u vidu stvarno stanje stvari u vezi s ograničenjem prava na ostvarivanje biračkog prava brojnih sugrađana u inostranstvu i grube malverzacije s glasanjem putem pošte iz Srbije te implikacije tih ograničenja i manipulacija na odnose moći i uspostavu vlasti u Srebrenici nakon izbora, donesen je jedinstven zaključak i podržan potpuni bojkot učešća na ponovljenim lokalnim izborima u Srebrenici.

Sve političke stranke koje su imale svoje kandidate na zajedničkoj listi “Moja adresa: Srebrenica” obavezuju ih da nakon izbora ne smiju preuzeti mandat odbornika bez obzira na postignute rezultate. Isto vrijedi i za političke stranke koje su imale svoje liste, a podržale su kandidaturu Alije Tabakovića za načelnika Srebrenice.

Neizlazak na izbore u Srebrenici predstavlja samo početak duge borbe za ravnopravnost, protiv segregacije i diskriminacije koja na udaru ima sve građane i građanke koji žive na području entiteta Republika Srpska, a ne pripadaju ‘prihvatljivom’ profilu po svojoj nacionalnoj, etničkoj, vjerskoj, jezičkoj i političkoj pripadnosti silama koje žele nastaviti agresivnu politiku mržnje i zločina koja je svoj krvavi ‘vrhunac’ doživjela u julu 1995. godine.

Ovaj stav su jedinstveno podržale SDA, SDP, DF, SBB, SBiH, NiP, PDA, NS, NB i NBL.

Srebrenica je za Bosnu i Hercegovinu više od ‘ideje’. Ona je stvarni prostor, mjesto gdje je procesom hrabrog povratka i nakon genocida dokazano da politike zla ne mogu tako lahko pobijediti politike otvorenog društva i slobode. Posljednje četiri godine pokazale su šta se desi kada se taj proces vrati ‘unazad’ te su dobar pokazatelj šta nas čeka u budućnosti i zato se ne smijemo povući. U školama po Srebrenici danas se smiju djeca, to je nova generacija koja nije zaslužila da živi u društvu mržnje i netrpeljivosti.

– Dugujemo njima da u nedjelju kažemo historijsko ‘ne’ te odbacimo ponudu da za sitan paušal damo legitimitet vladavini terora. Kada nepravda postane zakon, tada otpor postaje obaveza. Otpor kreće iz Srebrenice, u nedjelju. I mi od tog otpora nikada odustati nećemo – saopćeno je iz Inicijative “Moja adresa: Srebrenica”.