BiH

"ANUBIH"

Spahić uručio nagradu “Srebreno drvo” Lidiji Linceder-Cvijetić

12/10/2021

Memorija ANUBiH je dragocjena za bosanskohercegovačko društvo jer je riječ o najznačajnijoj državnoj instituciji, zaključili su sagovornici

U Akademiji nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine (ANUBiH), u prisustvu Generalnog Sekretara Akademije prof. dr. Arifa Šabanovića, predsjednik IPC Ibrahim Spahić danas je uručio nagradu “Srebreno drvo” Međunarodnog centra za mir potpredsjednici Akademije prof.dr. Lidiji Linceder-Cvijetić, ističući da se nagrada dodjeljuje za izvanredan lični doprinos borbi za ljudska prava i slobode i humanizam.

U razgovoru o tridesetogodišnjoj saradnji IPC i ANUBiH sagovornici su, na inicijativu akademika Šabanovića, najavili i primopredaju dokumenata Međunarodnog centra za mir ANUBiH za digitalizaciju memorije načne i umjetničke institucije koja već sedam decenija svjedoči o savremenoj povijesti naše zemlje, saopćeno je.

Riječ je o zajedničkim aktivnostima i apelima za mir i borbu protiv nasilja i rata, formiranju Građanskog foruma, Evropskom karavanu za mir, interkulturalnim i intereligioznim susretima i medunarodnom projektu “Meeting point”, saradnji s akademijama i mirovnim pokretima u svijetu i organizacijom UNESCO, pisanim dokumentima i audio i video arhivi IPC.

Memorija ANUBiH je dragocjena za bosanskohercegovačko društvo jer je riječ o najznačajnijoj državnoj instituciji, zaključili su sagovornici.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.