Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

"pravda za davida"

“Vidi ovih kriminalaca”: Počeo postupak protiv tužiteljice Slavice Matijaš

pravda za davida (1)
Članovi neformalne grupe “Pravda za Davida” / Foto: BIRN BiH

Ured disciplinskog tužioca tereti Slavicu Matijaš da je prekršila Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koji se odnosi na prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”

Disciplinski postupak protiv tužiteljice Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka Slavice Matijaš, po tužbi za ponašanje koje šteti ugledu tužilačke funkcije, počeo je saslušanjem svjedoka koji su potvrdili kako su čuli da se neprimjereno obratila članovima neformalne grupe “Pravda za Davida”, piše BIRN BH.

Na početku ročišta disciplinska tužiteljica Dejana Bojanić je još jednom pročitala disciplinsku tužbu u kojoj je navedeno da je Matijaš 1. decembra 2020. godine, po izlasku iz zgrade OJT-a Banja Luka, ispred koje se u tom trenutku održavao protest neformalne grupe “Pravda za Davida”, rekla “opet ovi kriminalci”, te je na taj način prekršila standarde tužilačke etike.

Ured disciplinskog tužioca tereti Slavicu Matijaš da je prekršila Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koji se odnosi na prekršaj “ponašanje u sudu ili tužilaštvu i izvan suda ili tužilaštva koje šteti ugledu tužilačke funkcije”.

Janko Testen, član grupe “Pravda za Davida”, prisjetio se kako je tokom protesta građana, koji su organizovani zbog neadekvatne istrage tužitelja Želimira Lepira u slučaju smrti Davida Dragičevića, “izašla gospođa iz Tužilaštva” i prolazeći prema parkingu okupljenima rekla “halo, vi kriminalci još niste u zatvoru?”.

“Osjećao sam se ljuto, nisam imao veze da je ona tužiteljica. Sutradan sam saznao da je ona tužiteljica. Onda to stvara još veću zbrku. (…) Prošla je pored nas, preparkirala auto i opet se vratila istim putem, kiselo nam se osmjehnula da nas isprovocira, a nije morala pored nas prolaziti da bi se vratila u Tužilaštvo”, ispričao je Testen.

Punomoćnik tužene Stevan Dimitrijević je imao prigovor na ovu izjavu Testena, ističući kako je on u suprotnosti s onim što je rekao disciplinskom tužiocu. Dimitrijević je kazao kako su podnijeli krivičnu prijavu protiv ovog svjedoka, koji je navodno zaprijetio njegovoj klijentici “da će joj razbiti glavu u gradu”, što je Testen negirao.

Dimitrijević je pitao svjedoka da li je istina da je u istrazi rekao da im se tužiteljica obratila sa riječima “opet ovi kriminalci” kao što je u tužbi, na šta je Testen odgovorio da se ne sjeća, ali da je istina da ih je nazvala kriminalcima, jer postoji snimak.

U unakrsnom ispitivanju tužena Slavica Matijaš je pitala svjedoka da li se sjeća kako je taj dan bila obučena i da li je nosila masku, a on je odgovorio da nije nosila masku.

“Ja sam taj dan nosila masku i nije mi jasno kako ste me mogli čuti da to govorim članovima grupe i da se kiselo osmjehujem”, rekla je Matijaš.

Stoja Vučkovac, članica grupe “Pravda za Davida”, ispričala je kako su građani nosili transparent na kojem je pisalo “Lepir prvo u zatvor, a onda u penziju”. Ona se prisjeća kako je stajala sa grupom ljudi ispred tužilaštva kada je Matijaš izašla i rekla im “vidi ovih kriminalaca” i otišla preparkirati auto.

“Nakon što je krenula nazad, ja sam joj prišla i pitala je da li ima djecu. Ona je navela da ima djecu i onda otrčala nazad u Tužilaštvo. Ja sam se osjećala grozno, jer dijete je ubijeno, a niko ne radi ništa tim povodom”, rekla je Vučkovac.

Iskaz je dao i Dragan Čavka, sudski policajac koji radi na osiguranju zgrade Okružnog javnog tužilaštva Banja Luka. On se prisjetio kako je stajao na ulazu kada je tužiteljica Matijaš izašla iz zgrade pored njega i okupljenima kazala “šta hoće ovi kriminalci” ili “opet ovi kriminalci”.

“Građani su joj rekli da oni nisu kriminalci, a jedna od okupljenih ju je pitala kada se vraćala u Tužilaštvo ‘imate li vi djecu?’”, prisjetio se Čavka.

Tužena Matijaš je pitala Čavku da li je izjavu izvukao iz konteksta nečega što je čuo, te da li je ona okupljenima rekla “mi nismo kriminalci”, što je svjedok odgovorio da je moguće.

Advokat tužene je kazao da ulaže prigovore na iskaze svih svjedoka jer nisu u skladu sa materijalnim dokazima, koji će biti izvedeni u nastavku glavnog ročišta.

Nastavak disciplinskog postupka protiv tužiteljice Matijaš zakazan je za srijedu, 13. oktobar.