BiH

Spasilački timovi RMU Zenica kopaju prilaz ka osobi zatrpanoj u kopu kod Zenice

24/11/2017

Dva tima Čete za spašavanje Rudnika mrkog uglja Zenice tokom popodnevnih sati pokušavaju da osiguraju nesmetan i siguran pristup do osobe koja je danas oko podnevnih sati ostala zatrpana u dijelu improvizirane „divlje jame“ iz koje je sa još jednom osobom nelegalno iskopavala ugalj.

Nesreća se dogodila oko 11.00 sati na lokalitetu u blizini naselja Podbrežje kod Zenice, koje se graniči s dijelom industrijske deponije Rača na koju se odlaže industrijski otpad iz metalurških postrojenja.

Na tom lokalitetu se već godinama, odmah nakon rata, nelegalno iskopava ugalj koji se nakon toga ilegalnim kanalima prodaje za potrebe domaćinstava.

Dvije osobe su danas iskopavale ugalj u slabo urađenom i nesigurnom jamskom prostoru koje us nakon obrušavanja zemlje ostale zatrpane u jami. Radi se o improviziranoj “jami“ koja je, kako se predpostavlja, dugačka oko 45 metara, od kojih je 20 metara strmog niskopa nakon čega je urađen ravan hodnik. Usljed slabog osiguranja upravo u tom dijelu improviziranog „jamskog kopa“ došlo je do obrušavanja veće količine materijala u kojem je zatrpana jedne osobe, koja se i dalje nalazi pod zemljom.

Trenutno se na mjestu nesreće nalaze dva tima Čete za spašavanje Rudnika mrkog uglja Zenica, koje prema nalozima dežurnog kantonalnog tužioca Dževada Zahirovića i federalnog rudarskog inspektora Refika Kurbašića, rade na osposobljavanju ulaza u improvizirani jamski kop i prostor iz kojeg su mještani pokušali da iskopavaju ugalj.

Radi se o opasnom i zahtjevnom poslu, jer se i dalje obrušava materijal na slabo obezbjeđenom hodniku improvizirane jame.

Spasilačke timove RMU Zenica predvode iskusni rudarski inženjeri, koji su i dobri poznavaoci geološkog područja oko Zenice, ali i mogućih opasnosti zbog tektonskih poremećaja u jamama rudnika.

Još uvijek nema pouzdanih informacija o drugoj zatrpanoj osobi u ovoj nesreći, a jedna osoba se uspjela izvući iz jame i ona je nakon ukazane medicinske pomoći na Odjelu za urgentnu medicinu Kantonalne bolnice Zenica, tokom čega su ustanovljene lakše tjelesne povrede, puštena na kućno liječenje.

Otežani vremenski i noćni uslovi usložnjavaju pristup unesrećenoj osobi, ali timovi Čete za spašavanje RMU Zenica čine velike napore da se u osiguranim okolnostima po njihove živote približe mjestu na kojem se dogodila nesreća, koje je udaljeno od ulaza u jamski kop oko 40 metara.

Lokalitet na kojem je došlo do nesreće je poznat kao mjesto na kojem relativno plitko se pojavljuje ugalj, jer je na tom mjestu nekada davno postojala eksplotaciona jama Podbrežje zeničkog Rudnika mrkog uglja, ali je zbog nesigurnosti i slabog kvaliteta uglja ona vremenom bila napuštena, kao što su napuštene bile i druge jame oko Zenice, u naselju Drivuša i Margita u naselju Radakovo.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.