Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Nakon poplava

Spasioci iz BiH nakon višesedmične pomoći u Sloveniji vratili se u Sarajevo

spasioci bih
Foto: Služba za protokol i pres KS

Od ukupno šest vozila koja su upućena za Sloveniju, četiri su vozila Kantonalne uprave civilne žaštite Kantona Sarajevo, a dva Civilne zaštite RS-a

Spasioci Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo sinoć su se vratili iz Republike Slovenije gdje su pomagali u saniranju posljedica od katastrofalnih poplava.

Kako je istakao direktor Kantonalne uprave civilne zaštite Sarajevo Dženan Brkanić, sarajevski spasioci upućeni su u ugrožena područja putem Mehanizma Evropske unije za civilnu zaštitu, gdje se Bosna i Hercegovina kao članica Mehanizma odmah stavila na raspolaganje.

Od ukupno šest vozila koja su upućena za Sloveniju, četiri su vozila Kantonalne uprave civilne žaštite Kantona Sarajevo, a dva Civilne zaštite RS-a.

-Naše službe su na terenu provele 15 dana, od 12. augusta, gdje su odradili vrhunski posao u segmentu raščišćavanja i sanacije terena. Sve je proteklo u najboljem redu i moram istaći da sam ponosan na naše momke koji su u Sloveniji dočekani sa oduševljenjem – rekao je direktor Brkanić.

Dočeku spasilaca iz naše zemlje prisustvovao je i premijer KS Nihad Uk, rekavši kako se radilo o prvoj akciji ovakvog tipa za BiH.

Vršilac dužnosti direktora Federalne uprave civilne zaštite Murat Baručija kazao je da je sve proteklo bez problema, te da je najbitnije što je ispoštovana procedura Mehanizma EU, što je posebno važno s obzirom na to da BiH nije članica Evropske unije, saopćeno je iz Službe za protokol i press Kantona Sarajevo.