Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

ŽB Orašje

Specijalisti anestezije za Fokus: Probali smo respiratore ACM812 A na pacijentu, nepouzdani su i neupotrebljivi

respiratori – tuzla – DB 4

“Jednom smo ih pokušali koristiti na pacijentu. Taj pokušaj je vrlo brzo završio neuspješno u smislu da je sam respirator bez ikakve najave i potrebe mijenjao zadane parametre i moduse ventilacije”, napisali su u odgovoru za Fokus ljekari iz bolnice u Orašju

Skoro dvije godine nakon što je u BiH uvezeno 100 respiratora ACM812 A, plaćenih oko 10,5 miliona KM iz budžeta ljekari u većini bolnica u Federaciji BiH odbijaju javno govoriti o tome jesu li koristili ove respiratore na pacijentima i kakva su njihova iskustva u korištenju ovih aparata.

Piše: S. DEGIRMENDŽIĆ

Na upit Fokusa o ovoj temi, prije nekoliko dana dobili smo odgovore iz zdravstvenih ustanova u Tuzli, Zenici, Goraždu i Tešnju da ne koriste ove uređaje.

VEZANI TEKST: Gdje je danas 100 respiratora koji su nas koštali 10,5 miliona KM (VIDEO)

Međutim, izuzev u Univerzitetsko kliničkom centru u Tuzli gdje su nam rekli da nisu ni pokušali koristiti ove aparate na pacijentima, iz drugih zdravstvenih ustanova nisu nam pojasnili da li su u ranijem periodu primjenjivali ove aparate na pacijentima.

IZ KCUS-a, te bolnica u Konjicu, Livnu, Jajcu, Novoj Bili i Travniku na naš upit nisu odgovorili.

Sada je Fokus prvi put otkako su ovi respiratori stigli u BiH i nakon što su raspodijeljeni zdravstvenim ustanovama u FBiH dobio mišljenje stručnjaka o iskustvima koje su imali kada su pokušali koristiti ove aparate na pacijentima.

Na pitanje o tome da li koriste respiratore ACM812 A, jučer smo dobili odgovor iz Županijske bolnice u Orašju, a na naš upit odgovorili su dr Ahmet Hamamdžić, specijalista anestezije i reanimacije i dr Marko Vukić, specijalista anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja.

Respiratori u UKC Tuzla FOTO: D. Begović

Oni su pojasnili da su od Federalne uprave civilne zaštite dobili tri respiratora ACM812 A i da su imali negativno iskustvo s primjenom ovih aparata. Ovo je inače prvo javno podijeljeno iskustvo ljekara u BiH koje su imali sa spornim respiratorima.

– Jednom smo ih pokušali koristiti na pacijentu. Taj pokušaj je vrlo brzo završio neuspješno u smislu da je sam respirator bez ikakve najave i potrebe mijenjao zadane parametre i moduse ventilacije.

Shodno tome ga smatramo izrazito nepouzdanim i neupotrebljivim za liječenje pacijenata koji zahtjevaju strojnu ventilaciju – naveli su u odgovoru za Fokus spacijalisti anestezije u bolnici u Orašju.

Inače, o respiratorima ACM812 A i njihovoj primjeni govori se već skoro dvije godine, a duže od godine pred Sudom BiH vodi se sudski proces protiv aktera nabavke ovih respiratora.

Također, Kantonalno tužilaštvo u Sarajevu otvorilo je prošle godine istragu o korištenju ovih respiratora na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu, kada je nakon više anonimnih pisama o ovim respiratorima koji su se pojavili u javnosti, a za koje nikada do kraja nije utvrđeno jesu li autentična ili nisu i 13 anesteziloga na KCUS-u dalo otkaz.

Anesteziolozi s KCUS-a koji su imali dodira s respiratorima ACM812 A, nikada nisu javno istupili i kazali kakva su njihova iskustva s tim respiratorima, niti zbog čega su dali otkaz.

Respiratori u UKC Tuzla FOTO: D. Begović

Rijetki su i ljekari u BiH koji su željeli javno iznijeti bilo kakvo mišljenje o ovim respiratorima, a među njima je doktor Ismet Suljević, specijalista anesteziolog koji je u svojstvu vještaka nedavno pred Sudom BiH iznio svoj nalaz o ovim aparatima.

VEZANI TEKST: Vještak Ismet Suljević: Respirator ACM812 A kod težih Covid pacijenata izazvao bi smrtni ishod

Suština nalaza doktora Suljevića o respiratorima ACM812 A je da on ne preporučuje njihovo korištenje u jedinicima intenzivne njege, zatim da respiratori ACM812 A ne zadovoljavaju ni minimum karakteristika za liječenje srednje teških i teških pacijenata oboljelih od Covid 19.

VEZANI TEKST: Optuženi se utrkivali u (ne)znanju o respiratorima: Novalić, Hodžić i Solak pokušali osporiti nalaz vještaka

Za zloupotrebu položaja prilikom nabavke respiratora sudi se federalnom premijeru Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku, direktoru firme “F.H. Srebrena malina” Fikretu Hodžiću, kao i samoj firmi, te federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, kojoj je na teret stavljen nesavjestan rad u službi.

Fadil Novalić i Fahrudin Solak ispred Suda BiH FOTO: Fena

Inače, odbrana optuženih u ovom postupku najavila je da će dovesti vještaka iz Njemačke da iznese svoj nalaz o respiratorima ACM812 A, a Tužilaštvo BiH ranije je najavilo saslušanje vještaka iz Italije.

I dok se čekaju vještaci iz svijeta da iznesu stručno mišljenje o respiratorima ACM812 A pred Sudom BiH, anesteziologe koji su imali iskustva s ovim aparatima izgleda za veoma važno pitanje o upotrebljivosti ovih aparata i njihovoj sigurnosti za pacijente pitaju samo novinari.