René Troccaz

Specijalni izaslanik Francuske za Zapadni Balkan stiže u prvu posjetu BiH

René Troccaz
Foto: X

Specijalni izaslanik Troccaz, kojeg je ministrica za Evropu i vanjske poslove Catherine Colonna imenovala 29. septembra ove godine, bavit će se glavnim političkim pitanjima u regiji Zapadnog Balkana i inicijativama za regionalnu saradnju

Specijalni izaslanik Francuske za Zapadni Balkan René Troccaz boravit će u Bosni i Hercegovine od 4. do 8. decembra.

Tokom svoje prve posjete našoj zemlji, specijalni izaslanik susrest će sa s predstavnicima bh. vlasti i civilnog društva u Sarajevu i Banjoj Luci. Za danas je najavljen susret sa članom Predsjedništva BiH Denisom Bećirovićem.

Također će se susreti sa predstavnicima međunarodne zajednice, a predvodit će i francusku delegaciju na sjednici Vijeća za implementaciju mira 5. i 6. decembra.

Ti susreti će biti prilika da se razgovara o regionalnoj situaciji, bilateralnim odnosima Francuske i Bosne i Hercegovine, kao i o evropskoj perspektivi zemlje.

Specijalni izaslanik Troccaz, kojeg je ministrica za Evropu i vanjske poslove Catherine Colonna imenovala 29. septembra ove godine, bavit će se glavnim političkim pitanjima u regiji Zapadnog Balkana i inicijativama za regionalnu saradnju. Njegovo imenovanje dio je jačanja djelovanja Francuske na Zapadnom Balkanu i približavanja Evropskoj uniji, najavljeno je iz Ambasade Francuske u BiH.