BiH

Arne Sannes Bjørnstad

Specijalni norveški izaslanik za zapadni Balkan u posjeti Bosni i Hercegovini

31/01/2022

- Budućnost Bosne i Hercegovine je u euroatlantskoj saradnji i integraciji i nastavićemo pomagati BiH da to postigne - rekao je Bjørnstad

Specijalni norveški izaslanik za zapadni Balkan Arne Sannes Bjørnstad boravi u posjeti Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ambasade Norveške u BiH.

U seriji sastanaka u Sarajevu na početku ove trodevne posjete, Arne Sannes Bjørnstad ponovio je snažnu podršku Norveške suverenitetu, teritorijalnom integritetu i ustavnom uređenju Bosne i Hercegovine u skladu s onim što je dogovoreno u okviru Dejtonskog mirovnog sporazuma.

U pratnji norveškog ambasadora u BiH Olava Reinertsena, Bjørnstad se sastao s visokim predstavnikom za BiH Christianom Schmidtom, zamjenikom ministra vanjskih poslova BiH Josipom Brkićem, predsjednikom Stranke demokratske akcije i zamjenikom predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Bakirom Izetbegovićem, predsjednikom Socijldemokratske partije BiH Nerminom Nikšićem i predsjednikom stranke Narod i pravda Elmedinom Konakovićem.

Prema saopćenju, u veoma korisnom razgovoru s visokim predstavnikom Schmidtom naglasio je punu podršku Norveške i konstatirao da je dijalog najbolji način za rješavanje razlika i osiguranje bolje budućnosti za BiH i njene građane.

Na sastancima s bosanskohercegovačkim zvaničnicima i stranačkim liderima, Bjørnstad je naglasio da je Norveška pouzdan i odan prijatelj i partner Bosni i Hercegovini i njenim konstitutivnim narodima već 26 godina te želi vidjeti što skorije prevazilaženje trenutne političke krize.

Norveška je naročito predana punoj podršci Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama Bosne i Hercegovine, saradnji s NATO-om, kao i sve većem približavanju članstvu u Evropskoj uniji.

– Budućnost Bosne i Hercegovine je u euroatlantskoj saradnji i integraciji i nastavićemo pomagati BiH da to postigne – rekao je Bjørnstad.

U utorak i srijedu, on će posjetiti Banju Luku gdje će imati dogovorene susrete s predsjednicom Republike Srpske Željkom Cvijanović, predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem i čelnicima Srpske demokratkse stranke i Partije demokratskog progresa.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.