Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Špirić: Nadležna komisija o slučaju “Ušće”

nikola-spiric1111

Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razmatrala je na današnjoj sjednici u Sarajevu izvještaj generalnog direktora OSA-e Osmana Mehmedagića vezano za internu istragu unutar Agencije za slučaj “Ušće”.

To je novinarima u Sarajevu nakon sjednice potvrdio predsjedavajući Komisije Nikola Špirić (Savez nezavisnih socijaldemokrata – SNSD) koji je dodao da je razmatrana i informacija glavnog inspektora OSA-e o “slabostima s kojima se on suočava u radu”.

Špirić je ocijenio da je među članovima Komisije vođena kvalitetna rasprava, ali je iznio mišljenje da zbog spoznaja do kojih se došlo na sjednici o svemu može govoriti s manje optimizma posebno zbog činjenice da su dobili informaciju da je glavnom inspektoru u OSA-i spriječen uvid u dokumentaciju.

Podvukao je da zbog toga Komisija nije ni obavila u potpunosti raspravu o ovoj tački dok se o novonastaloj situaciji ne izjasni direktor OSA-e. Ukazujući na činjenicu da je u ovom slučaju riječ o dokumentima s oznakom “tajno” i da ne može iznijeti više informacija, Špirić je kazao da ne želi ništa prejudicirati.

Slučaj “Ušće” odnosi se na informacije koje su u javnost dospjele iz OSA-e krajem decembra prošle godine koje govore o tome da je ova obavještajna agencija prisluškivala zvaničnike BiH i Srbije.

Komisija je ranije utvrdila da nije bilo prisluškivanja i da je OSA postupala zakonito, a u međuvremenu u toj agenciji provedena je interna istraga kako su određeni dokumenti dospjeli u javnost i o svemu je obaviješteno Tužilaštvo BiH.

Špirić je kazao da danas nije bilo rasprave o napadu na premijera Republike Srbije Aleksandra Vučića tokom obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici 2015. godine jer nisu imali materijal o tome, koji je u nadležnosti Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost.