BiH

dom naroda bih

Špirić nakon “radne kafe” s Čovićem i Izetbegovićem: Treba razgovarati bez posrednika

13/10/2021

Povodom Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik, a oštro se protivi RS, Špirić kaže da je problem u tome što se radi upravo o nametnutom zakonu

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i kadar Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Nikola Špirić, današnji sastanak članova Kolegija tog doma nije želio komentirati novinarima kao međustranački dijalog, već isključivo kao ‘radnu kafu’ članova Kolegija.

Po Špirićevim riječima, bio je to otvoren susret i protekao je u dobroj atmosferi, s preovlađujućim stavom da o svim otvorenim pitanjima u Bosni i Hercegovini treba voditi unutrašnji politički dijalog, bez posrednika.

Špirić kaže da su iz Republike Srpske već dugo stizali pozivi na razgovore, ali bez odjeka, iako ne postoje izazovi o kojima se, naglašava on, ne može pričati.

Za razliku od drugog učesnika, Bakira Izetbegovića, koji naglašava da neupitne stvari koje su u vezi s državnim identitetom institucija uopšte ne treba da budu predmet pregovara, Špirić tvrdi da se može razgovarati o svemu jer “ako nema razgovora, nema ni dogovora”.

Povodom Zakona o zabrani negiranja genocida u BiH, koji je nametnuo visoki predstavnik, a oštro se protivi RS, Špirić kaže da je problem u tome što se radi upravo o nametnutom zakonu.

Osim njega i predsjedavajućeg Doma naroda Bakira Izetbegovića, na radnoj kafi Kolegija bio je i zamjenik predsjedavajućeg Dragan Čović.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.