Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Špirić: Nijedan praznik nije vrijedan da se potučemo u BiH

BiH

spiric

Nikola Špirić, potpredsjednik SNSD-a pozvao je danas u Banja Luci ljude da shvate da praznici služe za praznovanje, navodeći da “ni jedan praznik nije vrijedan da se potučemo u BiH”.

Govoreći o referendumu o 9. januaru kao Danu Republike Sprske zakazanom za 25. septembar rekao je da “povišena temperatura bez dijaloga na svim otvorenim pitanjima nije saveznik uspjeha ni institucija BiH niti entiteta”.

“Ne vidim spremnost za dijalog. Praznici bi trebali biti datum veselja”, rekao je Špirić.

Uputio je poziv da se insistira na donošenju zakona o praznicima na nivou Bosne i Hercegovine, a da se praznuju datumi koji su u zakonima entiteta.

“Neka se svako moli svome Bogu, i poštuje svoju vjeru, to niko ne spori, ali ne vidim razloga da se oporavaju praznici entiteta”, rekao je Špirić.

Naglasio je da bi volio da su predstavnici međunarodne zajednice skrenuli pažnju Bakiru Izetbegoviću, predsjedavajućem Predsjedništva BiH kada je podnio apelaciju Ustavnom sudu BiH da je to opasno za državu jer je “odatle krenuo problem”.

Nedostatak dijaloga prema njegovim riječima dovodi do gomilanja negativne energije koja može eskalirati.

“Bez obzira kakva eskalacija bila u pitanju ona je opasna za sve i zato pozivam političare da sjednu i razgovaraju o svim otvorenim pitanjima”, kazao je Špirić.

Istakao je i da svi političari treba da izbjegnu da pitanje referenduma bude predizborna priča, kao i da smatra da svi stanovnici RS-a treba da izađu na referendum, bez obzira na nacionalnu pripadnost.

“Ne vidim ni jedan razlog zašto bi referendum bio prijetnja teritorijalnom integritetu BiH. Oni koji priželjkuju nestabilnost tome daju različite kvalifikacije. To nije ništa drugo nego potvrđivanje da ljudi hoće da praznuju taj datum kao praznik entiteta”, rekao je Špirić i dodao da se lično bojim da su “dobra vremena iza nas, da se u zaoštravanju retorike priziva incident u RS-a, kako bi se objasnilo da je to proizvod politike”.

Govoreći o drugim aktuelnim pitanjima Špirič je istakao da je SNSD zadovoljan usaglašenim mehanizmom koordinacije.

“Dobili smo ono što smo tražili. Poražene su one snage koje su bile snage političkog potkusurivanja kada je u pitanju zajednička politika u BiH”, kazao je Špirić.

Rekao je i da bi međuinstitucionalna paranoja u BiH koja se razvija u neslućenom obimu razorila i tkivo mnogo snažnijih država od Bosne i Hercegovine.

“Mislim na institucije pravosuđa, tužilaštva, agencije koje služe za borbu protiv kriminala, korupcije, terorizma… Postavlja se pitanje da li su te institucije opredjeljene ka tome ili se oni bore jedni protiv drugih. Političke partije i Savez za promjene bi da te institucije pretvore u svoje predizborne štabove”, rekao je Špirić i dodao da to predstavlja opasnost i za BiH.

Naveo je da u je slučaju prisluškivanja Milorada Dodika, predsjednika RS-a “po zakonu ili mimo zakona očekivao da će Savez za promjene da traži korekciju ponašanja institucija”.

Više puta je ponovio da je Savez za promjene “moneta za potkusurivanje politici zajedničkih institucija i federalnim partnerima”, te da bi dobro bilo da ministar bezbjednosti BiH obavjesti javnost ko od državnih tužilaca nije u operativnoj obradi kada je tehnika u pitanju, jer se samo tako može vidjeti da li funkcioniše pravna država.