Špirić: Prijedlog zakona o akcizama nije usklađen sa Reformskom agendom

nikola_spiric

Poslanik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Špirić kazao je danas novinarima da je komisija za finansije i budžet ovog doma, odbijajući jučer set zakona kojim se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga, postupila u skladu s Poslovnikom te da predloženi tekst zakona ne odgovara onome što je dogovoreno na sjednici Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Špirić je mišljenja da se radi i o neusklađenosti sa Reformskom agendom i Pismom namjere Međunarodnom monetarnom fondu (MMF) te da postoje dvije varijante koje ne odražavaju sporazum premijera Federacije BiH Fadila Novalića i premijerke Republike Srpske Željke Cvijanović.

– Takva ponuđena rješenja danas u Parlamentu neće dobiti podršku SNSD-a, ali treba vidjeti kako će danas glasati poslanici iz Srpske demokratske stranke – kazao je Špirić.

Članovi Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma PSBiH jučer su odbili set zakona kojima se predviđa povećanje akciza za naftu i naftne derivate za 15 feninga, jer većina smatra da bi primjena predloženih zakona proizvela negativne efekte za građane i privredu.

Riječ je o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama u BiH, Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopuni Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda – svi u prvoj komisijskoj fazi na prijedlog Vijeća ministara BiH.