Korisnike nove opasne droge kao da “opsjeda đavo”

droga

Stravični učinci ulične droge ‘flakka’ zgrozili su Australiju nakon što je policija objavila novi video predoziranja u gradu Gold Coast.

Ovaj uznemirujući video snimljen je “bodycam” kamerom policajca iz Queenslanda, a na njemu se vidi 18-godišnja djevojka koja vršti od grčeva i bolova, piše Daily Mail.

Policajci kažu da su bili prisiljeni smiriti djevojku sedativima kako bi je mogli odvestu bolnicu.

Na drugom videu 42-godišnji muškarac, koji ne nosi ništa više od bokserica i jednu čarapu, snimljen je kako moli za pomoć nakon što se srušio na zadnjem sjedištu automobila.

Policija i doktori morali se se boriti sa čovjekom u kolima hitne pomoći kako bi ga obuzdali.

Dok policijski testovi tek trebaju utvrditi tačan sastojak droge, vjeruje se da je ‘flakka’ – sintetski spoj koji se često prodaje kao MDMA, ali koje izaziva halucinacije, nasilne ispade i paranoju.

AFL igrač Riki Stephens iz Victorije, također je u komi u bolnici u Gold Coast, nakon sumnje na predoziranje ovom drogom.

Riki Stephens

Riki Stephens

On je bio jedan od 16 ljudi koji su bili hospitalizovani u samo jednom vikendu na Gold Coast, a policija tvrdi da situacija može biti i gora.

“Iako ne znamo sastav ove droge, znamo da je šteta koju prouzrokuje strašna”, rekla je Kathleen Florian, pomoćnik povjerenika za kriminal i korupcije u Queenslandu.

Dodala je da se droga gotovo sigurno distribuira od strane organizovane bande.