Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sporazum o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola sa Makedonijom

jusko – makedonija

U okviru zvanične bilateralne posjete Republici Makedoniji, ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Ismir Jusko i sekretar Ministarstva Igor Pejić održali su sastanak sa delegacijom Ministarstva prometa i veza Republike Makedonije koju predvodi ministar Goran Sugareski.

Na sastanku ministara prometa, inicirana je uspostava zračne linije Skoplje – Sarajevo, te dogovoreno preduzimanje daljnjih aktivnosti u cilju što skorijeg otvaranja linije.

Konstatirana je uspješna saradnja dviju država u oblasti cestovnog prijevoza tereta i putnika, s posebnim naglaskom na potpisani sporazum dvaju ministarstava o ukidanju dozvola za prijevoz tereta, čije je potpisivanje dijelom uzrok značajnog povećanja robne razmjene između Bosne i Hercegovine i Makedonije, od 67,08 % pokrivenosti izvozom i uvozom u 2013. godini do 91,88 % u 2016. godini.

Također je konstatirana potreba intenziviranja saradnje regulatornih tijela u oblasti željeznica u cilju unaprjeđenja željezničkog prijevoza.

Analizirano je pitanje pristupanja Bosne i Hercegovine Sporazumu o Prometnoj zajednici, čime su stvorene pretpostavke za nove oblike regionalne saradnje u svim vidovima prometa, osim zračnog, koji će se urediti na bilateralnim osnovama.

Posebno su analizirane mogućnosti saradnje i koordiniranih aktivnosti kada je projekt Jadransko-jonske autoceste u pitanju, te je zaključeno da postoji obostrani interes za njegovu što skoriju realizaciju.

Na marginama sastanka, ministar Jusko i ministar unutrašnjih poslova Republike Makedonije Oliver Spasovski su potpisali Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Makedonije o međusobnom priznavanju i zamjeni vozačkih dozvola kojim je uređeno pitanje uzajamnog, odnosno recipročnog priznavanja i zamjene vozačkih dozvola građanima koji legalno borave na području obiju država.

Stupanjem Sporazuma na snagu, građanima Bosne i Hercegovine i Republike Makedonije koji legalno borave na teritoriji dviju država, vozačka dozvola će biti zamijenjena za vozačku dozvolu zemlje u kojoj osoba boravi, bez polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita, za upravljanje onom kategorijom i potkategorijom motornih vozila za koje je originalna vozačka dozvola izdata.

Potpisom ovog sporazuma Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine nastavlja niz aktivnosti u cilju olakšavanja boravka građana Bosne i Hercegovine koji žive u inostranstvu.

Osim Makedonije, Ministarstvo komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine je sporazume o priznavanju vozačkih dozvola potpisalo s Austrijom, Francuskom, Njemačkom, Danskom i Australijom, te su bh. vozačke dozvole priznate u ovim državama tako da je iste moguće zamijeniti bez obaveze polaganja teoretskog i praktičnog dijela ispita, dok su u završnoj fazi pripreme sporazuma s Italijom i Turskom, te drugim zemljama EU.